środa, 1 czerwca 2016

BEZGLUTENOWE BROWNIE Z FASOLI

Z okazji Dnia Dziecka mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe upieczone nie na mące, ale na białej fasoli, która jak się okazuje, jest świetną bazą do różnego rodzaju wypieków.


Składniki ciasta:

  • 3 szklanki ugotowanej fasoli (lub z puszki)
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 laska wanilii 
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki polewy:

  • 50 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • orzechy pekan do dekoracji

Fasolę najlepiej zmielić dwukrotnie w "maszynce do mięsa", by nie pozostało żadnych grudek (można też użyć blendera, ale wydaje mi się, że to najlepszy sposób).
W kąpieli wodnej (metalowa miska umieszczona nad garnkiem z parującą wodą) rozpuścić gorzką czekoladę (100 g). Ostudzić, ale nie pozwolić jej zastygnąć. W misce zmiksować jajka z brązowym cukrem. Dodać resztę składników (z laski wanilii wyłuskać ziarenka), a na koniec rozpuszczoną czekoladę. Wylać ciasto na dużą kwadratową tortownicę wyłożoną papierem do wypieków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 20 min. 

W tym czasie przygotować polewę.  Czekoladę, śmietanę oraz cukier rozpuścić w rondelku. Kiedy wszystkie składniki się połączą polać polewą gorące ciasto, ułożyć na nim orzechy pekan i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto!

Wskazówki:
  • zamiast białej fasoli można użyć fasoli czarnej - z puszki lub ugotowanej samemu
  • zamiast brązowego cukru można dodać innego "dosładzacza", np. ksylitol lub 2 zmiksowane banany. Jeśli użyjemy banany można dodać mniej jajek.

1 komentarz:

  1. Nie pomyślałabym, że fasola może się sprawdzić w tej roli. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...