Przejdź do głównej zawartości

BIAŁE GAZPACHO AJOBLANCO Z CZEREŚNIAMI

Niezwykle prosty, wegański chłodnik, który wygląda, jakby był zrobiony na kremowej maślance. Wbrew pozorom, nie jest to propozycja na słodko ;) Świetnie nadaje się na śniadanie w gorący letni dzień. Zamiast czereśni, można do niego dodać inne owoce: winogrona (w klasycznej wersji), melon, wiśnie, jeżyny, czerwone porzeczki...

Składniki:

  • 80 g blanszowanych migdałów
  • 400-500 ml wody
  • 1 spory ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pajda dobrego, pszennego chleba
  • garść czereśni
  • sól i pieprz do smaku

Zblendować migdały z wodą, czosnkiem, octem winnym, oliwą i chlebem (bez skórki). Dodać soli i pieprzu do smaku. Zupa powinna być jak najbardziej kremowa w konsystencji. Podawać z posiekaną bazylią i wydrylowanymi, pokrojonymi owocami czereśni. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.