Przejdź do głównej zawartości

ODWRACANA TARTA Z RABARBAREM I JABŁKAMI

Rabarbar można jeszcze kupić na straganach, więc do dzieła! Odwracana tarta z rabarbarem i małym, jabłkowym akcentem jest po prostu przepyszna. Rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Z pewnością to danie nie należy do dietetycznych - zawiera dużo masła i cukru i w związku z tym ma milion kalorii, ale od czasu do czasu można sobie na taką rozpustę pozwolić...

Składniki:


  • 3 małe jabłka
  • 4-5 lasek rabarbaru o średniej grubości
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • laska wanilii

Ciasto:


  • 100 g migdałów zmielonych na mąkę
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Nie zagniatać go zbyt długo. Schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać pokroić na ćwiartki, a rabarbar obrać i pokroić na 8-centymetrowe kawałki. Na patelni przeznaczonej do piekarnika, rozpuścić masło. Dodać cukier. Kiedy cukier się w maśle rozpuści i zacznie się lekko karmelizować, ułożyć jabłka i rabarbar oraz przyprawić ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Smażyć przez około 10-15 minut, nie mieszając za bardzo owoców, można lekko potrząsać patelnią, by skontrolować, czy owoce nie przywarły do patelni. 
Po usmażeniu się owoców przykryć patelnię rozwałkowanym ciastem. Brzegi zagiąć do środka. Można zrobić kilka dziurek w cieście, by mogło "oddychać". Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez około 35-40 minut. 
Po upieczeniu odwrócić tartę na drugą stronę. 


Komentarze

  1. Uwielbiam rabarbar :) a jabłka też całkiem fajnie sprawdzają się jako maseczka do twarzy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.