czwartek, 16 czerwca 2016

SOCCA Z BOBEM, GROSZKIEM I KOLENDRĄ

Socca, inaczej nazywana farinata, to nicejski placek z ciecierzycy. Posmarowałam go pastą z bobu i posypałam kolendrą. Bardzo prosty pomysł na śniadanie, jako alternatywa omletu (zwłaszcza dla wegan!). Do tego nie zawiera glutenu. Wygląda dość efektownie, więc sprawdzi się również, jako imprezowa przekąska! 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka i 1 łyżka wody
  • 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy, ewentualnie może być olej rzepakowy lub klarowane masło)
  • płaska łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Na pastę z bobu:

  • 250 g bobu
  • pęczek kolendry (łodyżki) 
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie)

Do posypania:

  •  250 g groszku cukrowego w strączkach
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 
  • pęczek kolendry (listki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek o łagodnym smaku
  • 1 łyżeczka miodu (lub syropu z agawy bądź ksylitolu w wersji wegańskiej)
  • sól do smaku
Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą, 2 łyżkami tłuszczu i solą. Doprawić pieprzem. Odstawić na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki - gotujemy bób (przez 10-15 minut), wyłuskujemy groszek. 




Ugotowany bób zblendować z łodyżkami kolendry, czosnkiem i sokiem z cytryny na gładką pastę. Doprawić solą. Aby miał charakter, można go doprawić połową ostrej papryczki chilli. Powinna powstać gładka pasta. 

Z soku z cytryny, oliwy, miodu i szczypty soli zmiksować winegret. Wymieszać go z groszkiem i kolendrą. Doprawić czerwonym pieprzem oraz skórką otartą z cytryny. 

Kiedy już wszystko mamy przygotowane, należy rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wstawić do niego patelnię z żaroodporną rączką. Po nagrzaniu piekarnika wyjąć ostrożnie nagrzaną patelnie. Postawić ją na palniku. Polać 1 łyżką tłuszczu. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany, wylać na niego ponownie rozmieszane ciasto (o konsystencji ciasta na naleśniki). Podsmażać przez 2 minuty na palniku, następnie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Ciasto jest gotowe, gdy brzegi będą wyraźnie zarumienione, a środek złotobrązowy. Można w trakcie pieczenia przewrócić placek na drugą stronę.

Wyjąć gorący placek z piekarnika. Posmarować pastą z bobu, posypać groszkiem z kolendrą. Najlepiej smakuje na gorąco, ale gdy wystygnie też jest dobry!



Wskazówka:


  • najlepiej użyć patelni o dużej średnicy (powyżej 22 cm, najlepiej około 30 cm), by placek wyszedł cienki i chrupiący. 
  • im dłużej ciasto "odpoczywa", tym lepiej. Najlepiej odstawić je na 2 godziny, ale wtedy nie będzie to już szybki placek. Wystarczy pół godziny. 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...