sobota, 6 sierpnia 2016

PIECZONE ORKISZOWE PIEROŻKI Z GRZYBAMI I Z SOSEM ORZECHOWYM

Pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziewane grzybowym farszem to typowo polskie inspiracje. Natomiast sos z orzeszków, który do tych pierożków dodaję, to już nieco bardziej egzotyczny dodatek. Jak się okazuje, grzyby i orzeszki bardzo się lubią! Sezon grzybowy trwa, warto więc wypróbować taką kombinację.
Potrawa powstała na Mazurach z pysznych, mazurskich podgrzybków :)


Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej razowej (można zastąpić zwykłą mąką pszenną razową)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 10 g drożdży
  • łyżka oliwy 
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 100 g leśnych grzybów (mieszanka: podgrzybki, kurki, borowiki itp.)
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Na sos:

  • 1 szklanka niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 papryczka chilli świeża lub 1 łyżeczka sproszkowanej chilli
  • cebula dymka
  • sok z 1/2 limonki


Do miski przesiej mąkę. Zrób wgłębienie i wkrusz do niego drożdże, dodaj cukier oraz wlej część wody. Lekko rozmieszaj i przykryj ściereczką na 15 minut. Dodaj resztę składników i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W między czasie zrób farsz grzybowy. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Smaż przez około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Zamiast soli można użyć sosu sojowego.

Ciasto drożdżowe rozwałkuj i wycinaj z niego koła mniej więcej o średnicy szklanki. Każdy placek nadziej sporą porcją grzybów i szczelnie zaklej. Pierożki odstaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny (w tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. C). Przed pieczeniem posmaruj każdy pierożek delikatnie olejem rzepakowym lub oliwą. Piecz przez około 20-30 minut.

Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, by wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu. Zmiel je bardzo drobno w młynku lub za pomocą blendera. W rondelku zagotuj wodę i dodaj zmielone orzeszki. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając i, ewentualnie, dolewając wody, aż powstanie gładki, gęsty sos. Na koniec dopraw papryczką chilli, posiekaną dymką i sokiem z limonki.

Pierożki grzybowe podawaj z sosem orzechowym. Pychota!


3 komentarze:

  1. Pierożki przyciągają wzrok a sos ma świetny kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na sam widok ślinka cieknie, a jak to w realu jest?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...