czwartek, 29 września 2016

BURGERY DYNIOWE W BUŁECZKACH NA PARZE

Dziś przedstawiam wariację na temat burgerów. Kotleciki zostały upieczone w piekarniku, prawie bez użycia tłuszczu. Pieczona papryka przypomina plasterek sera. Bułeczki kokosowe ugotowane na parze dodają temu daniu lekkości (pomysł na nie podpatrzyłam u Jamiego Olivera). Do kanapek można dodać jeszcze coś zielonego, na przykład ulubione kiełki, rukiew wodną, rzeżuchę czy roszponkę. Jako sosu użyłam jogurtu naturalnego z miętą, ale sprawdzą się też inne sosy, np. wegański majonez, guacamole, ketchup


Składniki:

(na ok. 12 sztuk)

  • 1/2 małej dyni (np. hokkaido) lub kawałek większej
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/2 szklanki łuskanego grochu
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 3 czerwone papryki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 puszki mąki pszennej (jako miarki użyj puszki po mleczku kokosowym)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki sezamu
  • olej rzepakowy lub oliwa
  • sól i pieprz

  1. Dynię, kaszę jęczmienną i groch ugotuj w osobnych garnuszkach. Odcedź. Dynię i groch najlepiej zblenduj lub zgnieć na pure. 
  2. Wymieszaj kaszę, dynię z grochem oraz płatki owsiane i siemię lniane. Dopraw solą, pieprzem cayenne i pietruszką. Uformuj kotlety, lekko spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj cienką warstwą oleju rzepakowego lub oliwy z obu stron. Piecz przez około 30 minut. 
  3. W tym samym czasie w piekarniku upiecz paprykę. Pokrój ją na ćwiartki i ułóż na blasze. Możesz lekko posolić i skropić oliwą, ale nie jest to konieczne. Gdy się upiecze i lekko ostudzi, zdejmij z niej skórkę.
  4. Wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem i sodą oraz z mleczkiem kokosowym, posól. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki. Formuj okrągłe kuleczki, odrobinę mniejsze od burgerów (urosną podczas gotowania). 
  5. Bułeczki gotuj na parze przez około 15 minut. Gdy będą gotowe, przekrój każdą na pół, posmaruj sosem miętowym (jogurt+mięta+sok z cytryny+sól i pieprz+można dodać szczyptę czegoś słodkiego np. ksylitolu), ułóż ulubioną zieleninę (rukiew wodna, kiełki, rukola), a na niej kotlecik i plasterek papryki. Przykryj drugą połówką i posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...