Przejdź do głównej zawartości

BURGERY DYNIOWE W BUŁECZKACH NA PARZE

Dziś przedstawiam wariację na temat burgerów. Kotleciki zostały upieczone w piekarniku, prawie bez użycia tłuszczu. Pieczona papryka przypomina plasterek sera. Bułeczki kokosowe ugotowane na parze dodają temu daniu lekkości (pomysł na nie podpatrzyłam u Jamiego Olivera). Do kanapek można dodać jeszcze coś zielonego, na przykład ulubione kiełki, rukiew wodną, rzeżuchę czy roszponkę. Jako sosu użyłam jogurtu naturalnego z miętą, ale sprawdzą się też inne sosy, np. wegański majonez, guacamole, ketchup


Składniki:

(na ok. 12 sztuk)

  • 1/2 małej dyni (np. hokkaido) lub kawałek większej
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/2 szklanki łuskanego grochu
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 3 czerwone papryki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 puszki mąki pszennej (jako miarki użyj puszki po mleczku kokosowym)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki sezamu
  • olej rzepakowy lub oliwa
  • sól i pieprz

  1. Dynię, kaszę jęczmienną i groch ugotuj w osobnych garnuszkach. Odcedź. Dynię i groch najlepiej zblenduj lub zgnieć na pure. 
  2. Wymieszaj kaszę, dynię z grochem oraz płatki owsiane i siemię lniane. Dopraw solą, pieprzem cayenne i pietruszką. Uformuj kotlety, lekko spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj cienką warstwą oleju rzepakowego lub oliwy z obu stron. Piecz przez około 30 minut. 
  3. W tym samym czasie w piekarniku upiecz paprykę. Pokrój ją na ćwiartki i ułóż na blasze. Możesz lekko posolić i skropić oliwą, ale nie jest to konieczne. Gdy się upiecze i lekko ostudzi, zdejmij z niej skórkę.
  4. Wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem i sodą oraz z mleczkiem kokosowym, posól. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki. Formuj okrągłe kuleczki, odrobinę mniejsze od burgerów (urosną podczas gotowania). 
  5. Bułeczki gotuj na parze przez około 15 minut. Gdy będą gotowe, przekrój każdą na pół, posmaruj sosem miętowym (jogurt+mięta+sok z cytryny+sól i pieprz+można dodać szczyptę czegoś słodkiego np. ksylitolu), ułóż ulubioną zieleninę (rukiew wodna, kiełki, rukola), a na niej kotlecik i plasterek papryki. Przykryj drugą połówką i posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.