Dziś przedstawiam wariację na temat burgerów. Kotleciki zostały upieczone w piekarniku, prawie bez użycia tłuszczu. Pieczona papryka przypomina plasterek sera. Bułeczki kokosowe ugotowane na parze dodają temu daniu lekkości (pomysł na nie podpatrzyłam u Jamiego Olivera). Do kanapek można dodać jeszcze coś zielonego, na przykład ulubione kiełki, rukiew wodną, rzeżuchę czy roszponkę. Jako sosu użyłam jogurtu naturalnego z miętą, ale sprawdzą się też inne sosy, np. wegański majonez, guacamole, ketchup.
Składniki:
(na ok. 12 sztuk)- 1/2 małej dyni (np. hokkaido) lub kawałek większej
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1/2 szklanki łuskanego grochu
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 3 czerwone papryki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 puszki mąki pszennej (jako miarki użyj puszki po mleczku kokosowym)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki sezamu
- olej rzepakowy lub oliwa
- sól i pieprz
- Dynię, kaszę jęczmienną i groch ugotuj w osobnych garnuszkach. Odcedź. Dynię i groch najlepiej zblenduj lub zgnieć na pure.
- Wymieszaj kaszę, dynię z grochem oraz płatki owsiane i siemię lniane. Dopraw solą, pieprzem cayenne i pietruszką. Uformuj kotlety, lekko spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj cienką warstwą oleju rzepakowego lub oliwy z obu stron. Piecz przez około 30 minut.
- W tym samym czasie w piekarniku upiecz paprykę. Pokrój ją na ćwiartki i ułóż na blasze. Możesz lekko posolić i skropić oliwą, ale nie jest to konieczne. Gdy się upiecze i lekko ostudzi, zdejmij z niej skórkę.
- Wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem i sodą oraz z mleczkiem kokosowym, posól. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki. Formuj okrągłe kuleczki, odrobinę mniejsze od burgerów (urosną podczas gotowania).
- Bułeczki gotuj na parze przez około 15 minut. Gdy będą gotowe, przekrój każdą na pół, posmaruj sosem miętowym (jogurt+mięta+sok z cytryny+sól i pieprz+można dodać szczyptę czegoś słodkiego np. ksylitolu), ułóż ulubioną zieleninę (rukiew wodna, kiełki, rukola), a na niej kotlecik i plasterek papryki. Przykryj drugą połówką i posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz