piątek, 16 grudnia 2016

CHRUPIĄCE CHIPSY Z BURAKA Z OCTEM (BEZ TŁUSZCZU)

W końcu przepis, który już trochę pachnie świętami. Można powiedzieć, że są to chipsy o smaku czerwonego barszczu. Eksperymentowałam z chipsami buraczanymi i w końcu udało mi się osiągnąć ideał. Najlepsze jest to, że wcale nie potrzeba tłuszczu, żeby chipsy były chrupiące. 


Składniki:

  • 4 buraki
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina lub jabłkowego
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz

Buraki obierz i pokrój na cienkie plasterki. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć plasterki buraka do wrzątku i blanszuj przez 2 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Spryskaj po obu stronach octem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150-160ºC. Po 20 minutach przewróć chipsy na drugą stronę. Piecz kolejne 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości plasterków – jeżeli są bardzo cienkie, trzeba go o kilka minut skrócić. Po prostu zaglądaj do piekarnika co jakiś czas, by kontrolować sytuację i wyjąć chipsy, gdy znacznie się skurczą i będą chrupiące. 
Wskazówki:

  • Do spryskania octem najlepiej użyj butelki do octu z rozpylaczem. Jeśli nie posiadasz takiego gadżetu, przed wyłożeniem na papier wymieszaj plasterki buraka z 2 łyżkami octu w misce. 
  • W ten sposób przygotowane buraczki można też ususzyć w suszarce do grzybów. Jednak suszenie będzie trwało dłużej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...