poniedziałek, 19 grudnia 2016

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: SAŁATKA Z BURAKAMI Z MIODOWYM SOSEM

Sałatka, która sprawdzi się na lunch w pracy, ale też na świąteczny stół. Wygląda bardzo wiosennie, ale jest to jak najbardziej zimowa potrawa. Buraki, jabłka, soczewica, kasza... no i liście zielonego groszku u mnie, ale bez problemu można zastąpić je ulubionymi kiełkami (np. słonecznika), roszponką lub rukolą. 

Składniki (dla 2 osób):


  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy
  • 2 żółte i 2 różowe buraki
  • 1 jabłko
  • pęczek młodych liści groszku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

W dwóch osobnych garnkach ugotuj kaszę pęczak i soczewicę. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Buraki ugotuj do miękkości w mundurkach (czas gotowania zależy od ich wielkości i trwa około 30-40 minut). Ostudź buraki, obierz i pokrój w ćwierćplasterki (jak na załączonym zdjęciu 😉). Liście groszku po prostu umyj. Miód, ocet i olej dokładnie wymieszaj - powinien powstać dość gęsty winegret. Dopraw solą i pieprzem. Teraz wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki.

Wskazówki:


  • zamiast kolorowych buraków można użyć oczywiście zwykłych, czerwonych
  • weganie zamiast miodu mogą użyć brązowego cukru lub ulubionego syropu
  • wegetarianie mogą dodać do tej sałatki ser feta. Fajnie przełamuje słodki smak

2 komentarze:

  1. Jup, po tym weekendzie przyda się zdecydowanie coś lekkiego ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Proste, a musi być pyszne. No i całe życie człowiek uczy się czegoś nowego. Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak żółte buraki...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...