Sałatka, która sprawdzi się na lunch w pracy, ale też na świąteczny stół. Wygląda bardzo wiosennie, ale jest to jak najbardziej zimowa potrawa. Buraki, jabłka, soczewica, kasza... no i liście zielonego groszku u mnie, ale bez problemu można zastąpić je ulubionymi kiełkami (np. słonecznika), roszponką lub rukolą.
Składniki (dla 2 osób):
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy
- 2 żółte i 2 różowe buraki
- 1 jabłko
- pęczek młodych liści groszku
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
W dwóch osobnych garnkach ugotuj kaszę pęczak i soczewicę. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Buraki ugotuj do miękkości w mundurkach (czas gotowania zależy od ich wielkości i trwa około 30-40 minut). Ostudź buraki, obierz i pokrój w ćwierćplasterki (jak na załączonym zdjęciu 😉). Liście groszku po prostu umyj. Miód, ocet i olej dokładnie wymieszaj - powinien powstać dość gęsty winegret. Dopraw solą i pieprzem. Teraz wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki.
Wskazówki:
- zamiast kolorowych buraków można użyć oczywiście zwykłych, czerwonych
- weganie zamiast miodu mogą użyć brązowego cukru lub ulubionego syropu
- wegetarianie mogą dodać do tej sałatki ser feta. Fajnie przełamuje słodki smak
Jup, po tym weekendzie przyda się zdecydowanie coś lekkiego ;]
OdpowiedzUsuńPyszności. Proste, a musi być pyszne. No i całe życie człowiek uczy się czegoś nowego. Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak żółte buraki...
OdpowiedzUsuńNie wiem, skąd można wziąć liście groszku, co zamiast tego pasuje? Czy one mają jakiś specyficzny smak nie do zastąpienia?
OdpowiedzUsuńpodobny smak mają, na przykład kiełki słonecznika. Można zastąpić każdymi dowolnymi kiełkami lub sałatą, np. roszponką albo rukolą :)
Usuń