Przejdź do głównej zawartości

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: SAŁATKA Z BURAKAMI Z MIODOWYM SOSEM

Sałatka, która sprawdzi się na lunch w pracy, ale też na świąteczny stół. Wygląda bardzo wiosennie, ale jest to jak najbardziej zimowa potrawa. Buraki, jabłka, soczewica, kasza... no i liście zielonego groszku u mnie, ale bez problemu można zastąpić je ulubionymi kiełkami (np. słonecznika), roszponką lub rukolą. 

Składniki (dla 2 osób):


  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy
  • 2 żółte i 2 różowe buraki
  • 1 jabłko
  • pęczek młodych liści groszku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

W dwóch osobnych garnkach ugotuj kaszę pęczak i soczewicę. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Buraki ugotuj do miękkości w mundurkach (czas gotowania zależy od ich wielkości i trwa około 30-40 minut). Ostudź buraki, obierz i pokrój w ćwierćplasterki (jak na załączonym zdjęciu 😉). Liście groszku po prostu umyj. Miód, ocet i olej dokładnie wymieszaj - powinien powstać dość gęsty winegret. Dopraw solą i pieprzem. Teraz wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki.

Wskazówki:


  • zamiast kolorowych buraków można użyć oczywiście zwykłych, czerwonych
  • weganie zamiast miodu mogą użyć brązowego cukru lub ulubionego syropu
  • wegetarianie mogą dodać do tej sałatki ser feta. Fajnie przełamuje słodki smak

Komentarze

  1. Jup, po tym weekendzie przyda się zdecydowanie coś lekkiego ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Proste, a musi być pyszne. No i całe życie człowiek uczy się czegoś nowego. Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak żółte buraki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, skąd można wziąć liście groszku, co zamiast tego pasuje? Czy one mają jakiś specyficzny smak nie do zastąpienia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobny smak mają, na przykład kiełki słonecznika. Można zastąpić każdymi dowolnymi kiełkami lub sałatą, np. roszponką albo rukolą :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.