poniedziałek, 12 grudnia 2016

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: PAPRYKI NADZIEWANE HUMMUSEM

Hummus z warzywami nie musi być nudną przekąską. Oto pomysł na podanie pasty z ciecierzycy w inny sposób. Małe, słodkie papryczki nadziewane hummusem to szybka, chrupiącą przekąska, która sprawdzi się w pracy i podczas przyjmowania niespodziewanych gości. Nie przepadam za nadziewaną, zapiekaną papryką, zdecydowanie wolę taką, jak ta - świeżą i soczystą.


Składniki:

  • 500 g słodkiej papryki "mini"
  • puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • opcjonalnie odrobina zimnej wody
Papryczki umyj, odkrój im "czapeczki" i wydrąż wnętrze z pestek.
Ciecierzycę zmiksuj z tahiną, czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami. Jeśli będzie za gęsta, dodaj odrobinę zimnej wody. Nadziej każdą papryczkę hummusem po brzegi, przykryj czapeczką i chrup do woli!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...