Przejdź do głównej zawartości

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: PAPRYKI NADZIEWANE HUMMUSEM

Hummus z warzywami nie musi być nudną przekąską. Oto pomysł na podanie pasty z ciecierzycy w inny sposób. Małe, słodkie papryczki nadziewane hummusem to szybka, chrupiącą przekąska, która sprawdzi się w pracy i podczas przyjmowania niespodziewanych gości. Nie przepadam za nadziewaną, zapiekaną papryką, zdecydowanie wolę taką, jak ta - świeżą i soczystą.


Składniki:

  • 500 g słodkiej papryki "mini"
  • puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • opcjonalnie odrobina zimnej wody
Papryczki umyj, odkrój im "czapeczki" i wydrąż wnętrze z pestek.
Ciecierzycę zmiksuj z tahiną, czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami. Jeśli będzie za gęsta, dodaj odrobinę zimnej wody. Nadziej każdą papryczkę hummusem po brzegi, przykryj czapeczką i chrup do woli!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.