Przejdź do głównej zawartości

PLACKI Z DYNI MAKARONOWEJ

W grudniu można jeszcze bez problemu kupić dobrą dynię. Jeśli trafi się Wam dynia makaronowa, polecam takie oto placuszki. Są pyszne i chrupiące. Dobrze smakują z pikantnym sosem z jogurtu i harissy.

Składniki:


  • 1/2 dyni makaronowej
  • 200 g szpinaku baby
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos:



  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • sok z 1/2 limonki
  • garść posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • szczypta soli

  • rukiew wodna (do podania)


Dynię przekrój na pół, jedną połówkę owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30-40 minut. Po upieczeniu wydrąż miąższ/makaron z dyni, odsącz go z nadmiaru płynu i posiekaj, by był drobniejszy. Drugą połówkę możesz przeznaczyć na przykład na zrobienie chińskiego dania z dynią makaronową (przepis znajdziecie tutaj: KLIK).

Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany ząbek czosnku, wrzuć liście szpinaku, zamieszaj i po 2 minutach zestaw z ognia. Posiekaj papryczkę chilli. W dużej misce wymieszaj dyniowy makaron, szpinak, papryczkę chilli. Dodaj mąkę kukurydzianą i jajka. Dopraw solą. 
Smaż placuszki na cienkiej warstwie oleju. Odsączaj na ręczniku papierowym.
Kubeczek jogurtu naturalnego wymieszaj z harissą, sokiem z limonki i kolendrą. W razie potrzeby dodaj sól. 
Do placuszków świetnie pasuje też rukiew wodna. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.