czwartek, 15 grudnia 2016

PLACKI Z DYNI MAKARONOWEJ

W grudniu można jeszcze bez problemu kupić dobrą dynię. Jeśli trafi się Wam dynia makaronowa, polecam takie oto placuszki. Są pyszne i chrupiące. Dobrze smakują z pikantnym sosem z jogurtu i harissy.

Składniki:


  • 1/2 dyni makaronowej
  • 200 g szpinaku baby
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos:



  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • sok z 1/2 limonki
  • garść posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • szczypta soli

  • rukiew wodna (do podania)


Dynię przekrój na pół, jedną połówkę owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30-40 minut. Po upieczeniu wydrąż miąższ/makaron z dyni, odsącz go z nadmiaru płynu i posiekaj, by był drobniejszy. Drugą połówkę możesz przeznaczyć na przykład na zrobienie chińskiego dania z dynią makaronową (przepis znajdziecie tutaj: KLIK).

Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany ząbek czosnku, wrzuć liście szpinaku, zamieszaj i po 2 minutach zestaw z ognia. Posiekaj papryczkę chilli. W dużej misce wymieszaj dyniowy makaron, szpinak, papryczkę chilli. Dodaj mąkę kukurydzianą i jajka. Dopraw solą. 
Smaż placuszki na cienkiej warstwie oleju. Odsączaj na ręczniku papierowym.
Kubeczek jogurtu naturalnego wymieszaj z harissą, sokiem z limonki i kolendrą. W razie potrzeby dodaj sól. 
Do placuszków świetnie pasuje też rukiew wodna. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...