Przejdź do głównej zawartości

LODY BANANOWE ZE SPIRULINĄ I Z POSYPKĄ AMARANTUSOWĄ

Chwilowa zmiana aury, więc może zaserwujmy sobie błyskawiczne, bananowe lody w kosmicznym kolorze! Świetnie wyglądają a do tego są megazdrowe, smaczne i mają kremową konsystencję. Ze spiruliną mam do czynienia dopiero od niedawna i dodawałam ją już do soków i koktajli, ale w takiej formie odpowiada mi najbardziej.

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany (z plamkami)
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • około 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka spiruliny
  • Do posypania:
  • 1/2 szklanki dobrego soku jabłkowego (tłoczonego bezpośrednio z owoców)
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
  • szczypta soli
Banany pokrój w cienkie plasterki, polej sokiem z cytryny i wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny. Możesz w między czasie potrząsnąć pojemnikiem, by kawałki zbytnio się nie posklejały.
W rondelku o grubym dnie lub na patelni gotuj sok jabłkowy aż porządnie zgęstnieje i zyska konsystencję syropu. Połącz amarantus z syropem jabłkowym, dokładnie wymieszaj, by ziarenka pokryły się syropem, dodaj szczyptę soli. Rozłóż posypkę cienką warstwą na papierze do wypieków. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C na 10-15 minut, pilnując by się nie zrumieniła za bardzo. Ostudź. Powinna powstać chrupiąca posypka.
Wyjmij zamrożone banany z zamrażalnika, przełóż do blendera (najlepiej kielichowego lub rozdrabniacza dołączonego do blendera ręcznego), dodaj odrobinę mleka i spirulinę. Zmiksuj na kremową konsystencję. Podawaj od razu. Ewentualnie możesz na chwilę wstawić do zamrażalnika, zanim podasz gościom.

Komentarze

  1. Banany, jako lody zna chyba każdy weganin... ale w takiej postaci - REWELACJA!
    Widzę jeszcze w postach polecanych lody kokosowe i chałowe - ojjj... jutro przychodzą znajomi, więc chyba będą się zapychać lodami :)

    Zapraszam do mnie,
    http://vegeva.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.