wtorek, 25 kwietnia 2017

LODY BANANOWE ZE SPIRULINĄ I Z POSYPKĄ AMARANTUSOWĄ

Chwilowa zmiana aury, więc może zaserwujmy sobie błyskawiczne, bananowe lody w kosmicznym kolorze! Świetnie wyglądają a do tego są megazdrowe, smaczne i mają kremową konsystencję. Ze spiruliną mam do czynienia dopiero od niedawna i dodawałam ją już do soków i koktajli, ale w takiej formie odpowiada mi najbardziej.

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany (z plamkami)
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • około 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka spiruliny
  • Do posypania:
  • 1/2 szklanki dobrego soku jabłkowego (tłoczonego bezpośrednio z owoców)
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
  • szczypta soli
Banany pokrój w cienkie plasterki, polej sokiem z cytryny i wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny. Możesz w między czasie potrząsnąć pojemnikiem, by kawałki zbytnio się nie posklejały.
W rondelku o grubym dnie lub na patelni gotuj sok jabłkowy aż porządnie zgęstnieje i zyska konsystencję syropu. Połącz amarantus z syropem jabłkowym, dokładnie wymieszaj, by ziarenka pokryły się syropem, dodaj szczyptę soli. Rozłóż posypkę cienką warstwą na papierze do wypieków. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C na 10-15 minut, pilnując by się nie zrumieniła za bardzo. Ostudź. Powinna powstać chrupiąca posypka.
Wyjmij zamrożone banany z zamrażalnika, przełóż do blendera (najlepiej kielichowego lub rozdrabniacza dołączonego do blendera ręcznego), dodaj odrobinę mleka i spirulinę. Zmiksuj na kremową konsystencję. Podawaj od razu. Ewentualnie możesz na chwilę wstawić do zamrażalnika, zanim podasz gościom.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...