Przejdź do głównej zawartości

OWOCOWE PIANKI CHIA

Dziś przedstawiam przepis na pyszne i kolorowe owocowe pianki z chia, trochę podobne do deserów typu "ptasie mleczko" lub sernik na zimno, ale w wersji wegańskiej. Teraz najlepiej zrobić je z mrożonych owoców, a w sezonie ze świeżych. Takie pianki posmakują szczególnie amatorom puddingów chia. Dzięki dodatkowi agaru mają bardziej zwartą konsystencję. Na blogu znajdziecie więcej przepisów z użyciem nasion chia.

Składniki:

  • 150 g mrożonych jagód
  • 200 g mrozonych truskawek
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2,5 łyżki chia (szałwia hiszpańska)
  • 2-3 łyżkiksylitolu lub miodu
  • 2,5 łyżeczki agaru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Każdy rodzaj owoców zmiksuj w osobnym pojemniku. Do masy truskawkowej dodaj pół szklanki mleka kokosowego.

BIAŁY: Pozostałe mleko kokosowe zagotuj z łyżką ksylitolu i wanilią oraz 1 łyżką chia. Do wrzącego mleka dodaj 1 łyżeczkę agaru. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wlej do foremki (o wymiarach około 19 x 12 cm) wyłożonej papierem do wypieków. Odstaw do wystygnięcia. 

CZERWONY: Teraz zagotuj masę truskawkowo-kokosową z 1 łyżką chia. Jeżeli jest za mało słodkie, posłódź odrobiną ksylitolu lub miodu. Do gotujących się truskawek dodaj łyżeczkę agaru i gotuj 2-3 minuty. Przelej masę truskawkową na zastygniętą masę białą. Wstaw w chłodne miejsce, by kolejna warstwa zastygła.  

CZARNY: Na koniec zagotuj jagody z dodatkiem połowy łyżki chia i posłódź, jeżeli to konieczne. Gdy masa się zagotuje, dodaj pół łyżeczki agaru i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wlej ostatnią warstwę do formy z zastygniętym deserem. 

Odstaw do zastygnięcia i już po około godzinie możesz delektować się smacznym deserem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.