Przejdź do głównej zawartości

PUDDING CHIA Z SOSEM BANANOWO-TRUSKAWKOWYM (BEZ CUKRU)

Wiem, że sezon na truskawki zbliża się ku końcowi. Na pewno kupicie jeszcze gdzieś te przepyszne owoce w wersji świeżej, a jak nie, to przez okrągły rok można zajadać się mrożonymi i w tym przepisie jak najbardziej można użyć też mrożonych owoców. 

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub erytrolu (opcjonalnie, ponieważ mleko ryżowe ma naturalną słodycz)

Sos:

  • 1 banan
  • sok z 1/2 limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
  • kilkanaście truskawek

Do posypania:

  • płatki kokosowe
  • gorzka czekolada
  • ekspandowany amarantus
Mleko zagotuj, dodaj agar i mieszając gotuj jeszcze przez 3 minuty. Zestaw z ognia, lekko ostudź i dodaj nasiona chia. Dokładnie wymieszaj, przelej do dwóch wysokich szklanek lub salaterek. 
Kilka truskawek pokrój w ćwiartki, ósemki lub w kostkę. Resztę zmiksuj z bananem. Wymieszaj mus truskawkowo-bananowy z kawałkami truskawek, wlej go na wierzch stężałego puddingu. 
Udekoruj deser dowolnymi, zdrowymi posypkami. Ja proponuję płatki lub wiórki kokosowe, gorzką czekoladę startą na tarce lub ekspandowany amarantus. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.