poniedziałek, 24 lipca 2017

STEK Z KALAFIORA

Grube, mięsiste, dobrze doprawione steki z kalafiora to znakomity dodatek do domowego obiadu. Typowo polskiego. Z surówką i ziemniaczkami albo z ulubioną kaszą. Moja mama, kilka tygodni temu, postanowiła przejść na wegetarianizm i właśnie dla niej zrobiłam taki obiadek. Naprawdę jej smakowało!


Składniki:


  • 1 duży kalafior
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta granulowanego czosnku, 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, sól

Dużego kalafiora pokrój na plastry, razem z głąbem. Wybierz 4 najładniejsze, nierozpadające się, najbardziej wewnętrzne plastry. Pokruszone kawałki kalafiora możesz przeznaczyć na surówkę lub kalafiorowy kuskus (link do przepisu). 
Wybrane kawałki kalafiora blanszuj przez 2 minuty, podgotuj na parze przez 5 minut lub przelej wrzątkiem (ostatni sposób sprawi, że będą najbardziej chrupiące). "Steki" natrzyj odrobiną oleju i przyprawami. Najpierw podsmaż je z obu stron po 5 minut na patelni, a następnie wstaw do piekarnika i piecz najpierw na jednej, a potem na drugiej stronie po około 15 minut. 
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja zaserwowałam swojego steka, jak widać na zdjęciu, z sałatką, kiełkami i komosą ryżową. Można pokusić się też o jakiś sos np. czosnkowy lub po prostu polać pastą tahini.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...