Przejdź do głównej zawartości

SAŁATKA Z AWOKADO I GREJPFRUTA

Witaj wiosno! Choć w warzywniakach nie ma jeszcze zbyt wielu smacznych, wiosennych warzyw, to można zrobić sobie sałatkę z produktów "zimowych", która będzie tryskała kolorami kojarzącymi się ze słonecznymi, majowymi dniami. Polecam sałatkę z dodatkiem zielonego awokado i dla kontrastu (zarówno kolorystycznego, jak i smakowego) z cząsteczkami grejpfruta. 

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 mały grejpfrut czerwony
  • rukola lub mieszanka sałat z rukolą
  • pęczek kolendry
  • marynowana czerwona cebula (z tego przepisu)
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka syropu z daktyli (dla słodyczy)
  • łyżeczka musztardy, najlepiej gruboziarnistej
  • sól i pieprz

Awokado pokrój w półplasterki. Z cząsteczek grejpfruta zrób małe fileciki (usuń białe części). Rukolę, owoce i cebulkę, a także natkę kolendry ułóż artystycznie na talerzu. Polej wszystko sosem zrobionym z cytryny, oliwy, musztardy i syropu z daktyli. 


Do zrobienia tej sałatki zainspirowała mnie książka "Awokado" Heather Thomas z wydawnictwa Vivante. Co prawda nie ma tam dokładnie takiego przepisu, ale jest wiele innych ciekawych receptur, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim awokadoholikom!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.