czwartek, 12 kwietnia 2018

SAŁATKA Z AWOKADO I GREJPFRUTA

Witaj wiosno! Choć w warzywniakach nie ma jeszcze zbyt wielu smacznych, wiosennych warzyw, to można zrobić sobie sałatkę z produktów "zimowych", która będzie tryskała kolorami kojarzącymi się ze słonecznymi, majowymi dniami. Polecam sałatkę z dodatkiem zielonego awokado i dla kontrastu (zarówno kolorystycznego, jak i smakowego) z cząsteczkami grejpfruta. 

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 mały grejpfrut czerwony
  • rukola lub mieszanka sałat z rukolą
  • pęczek kolendry
  • marynowana czerwona cebula (z tego przepisu)
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka syropu z daktyli (dla słodyczy)
  • łyżeczka musztardy, najlepiej gruboziarnistej
  • sól i pieprz

Awokado pokrój w półplasterki. Z cząsteczek grejpfruta zrób małe fileciki (usuń białe części). Rukolę, owoce i cebulkę, a także natkę kolendry ułóż artystycznie na talerzu. Polej wszystko sosem zrobionym z cytryny, oliwy, musztardy i syropu z daktyli. 


Do zrobienia tej sałatki zainspirowała mnie książka "Awokado" Heather Thomas z wydawnictwa Vivante. Co prawda nie ma tam dokładnie takiego przepisu, ale jest wiele innych ciekawych receptur, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim awokadoholikom!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...