Witaj wiosno! Choć w warzywniakach nie ma jeszcze zbyt wielu smacznych, wiosennych warzyw, to można zrobić sobie sałatkę z produktów "zimowych", która będzie tryskała kolorami kojarzącymi się ze słonecznymi, majowymi dniami. Polecam sałatkę z dodatkiem zielonego awokado i dla kontrastu (zarówno kolorystycznego, jak i smakowego) z cząsteczkami grejpfruta.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 mały grejpfrut czerwony
- rukola lub mieszanka sałat z rukolą
- pęczek kolendry
- marynowana czerwona cebula (z tego przepisu)
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka syropu z daktyli (dla słodyczy)
- łyżeczka musztardy, najlepiej gruboziarnistej
- sól i pieprz
Awokado pokrój w półplasterki. Z cząsteczek grejpfruta zrób małe fileciki (usuń białe części). Rukolę, owoce i cebulkę, a także natkę kolendry ułóż artystycznie na talerzu. Polej wszystko sosem zrobionym z cytryny, oliwy, musztardy i syropu z daktyli.
Do zrobienia tej sałatki zainspirowała mnie książka "Awokado" Heather Thomas z wydawnictwa Vivante. Co prawda nie ma tam dokładnie takiego przepisu, ale jest wiele innych ciekawych receptur, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim awokadoholikom!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz