Przejdź do głównej zawartości

BANANOWE SCONES (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ CUKRU)

Bananowe scones: trochę ciasto, trochę ciasteczka, a trochę bułeczki. W niedzielny poranek nabrałam ogromnej ochoty na ciasto, więc po prostu je upiekłam. Jak dla mnie idealne, bo nie za słodkie, a podane z jogurtem kokosowym i dżemem porzeczkowym mogą nawet poudawać owsiankę! 


Składniki:
3 szklanki mąki owsianej lub 1,5 owsianej+1,5 bezglutenowej uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
½ szklanki oleju kokosowego bezzapachowego
½ szklanki erytrolu lub ksylitolu
2 bardzo dojrzałe banany 
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki nasion babki płesznik, szałwii hiszpańskiej lub nasion lnu (zmielone)


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i błonnikiem witalnym. Mokre składniki i erytrol zblendować na gładką masę. Połączyć mokre składniki z suchymi i uformować kulę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Lekko spłaszczyć i podzielić na 8 kawałków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Piec przez 20-25 minut aż ciasto nabierze rumieńców.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.