Przejdź do głównej zawartości

KOTLECIKI Z BURACZKÓW

Potrawa prosta w wykonaniu, a jaka pyszna... Zresztą, spróbujcie sami! 


Składniki:


  • kilka buraków ćwikłowych,
  • mąka (najlepiej żytnia),
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • zioła prowansalskie lub inne suszone  zioła,
  • jajko,
  • odrobina mleka (może być bez jajka i bez mleka w wersji wegańskiej).


Buraki kroimy na krążki o grubości około 1 cm. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez mniej więcej 20 minut (wywar można wykorzystać do zrobienia czerwonego barszczu). Przygotowujemy panierkę z mąki, ziół, papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krążki buraczane maczamy w jajku wymieszanym z odrobiną mleka,  następnie obtaczamy w panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, żeby mogły się piec dość długo i jeszcze zmięknąć. Można podawać dowolnie, podobno kotlety znakomite są z podsmażonymi krążkami cebuli i z młodą duszoną kapustą. Ja podałam z kaszą i z sałatką... można też zrobić inną panierkę, ale ogólnie pomysł na "kotlety" z buraków wydaje mi się bardzo trafiony!

Komentarze

  1. O, fajne te 'kotleciki' burakowe. Chętnie kiedyś je zrobię:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na piątkowy obiadek, super, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.