Przejdź do głównej zawartości

Jedzmy kwiaty...

Smażone kwiaty dyni 

Tak przyrządzone kwiaty można zjeść same, lub maczać w jakimś smacznym dipie. Kwiaty te mają delikatny posmak dyni - pycha!


Składniki:

kilka kwiatów dyni,
szklanka mąki krupczatki,

szklanka maki pszennej, 

2 szklanki wody,
łyżka oliwy,
szczypta soli,
oliwa do smażenia.


Z mąki, wody, oliwy i soli robimy ciasto naleśnikowe. Dokładnie umyte kwiaty, z usuniętymi pręcikami (ponieważ wykorzystałam kwiaty męskie, które posiadają tylko pręciki)  maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym głębokim oleju przez kilka minut, aż kwiaty będą chrupiące.

Jak już napisałam wyżej wykorzystałam tylko kwiaty męskie, bez zawiązków dyni. Równie dobrze można potraktować w ten sposób kwiaty żeńskie z już zawiązanym owocem. Mi było ich trochę szkoda...

Komentarze

  1. ooo a u mnie też kwiatki, ale cukiniowe (: z dyni jeszcze nigdy nie widziałam, choć bardzo podobne to tych cukiniowych (:

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, tak są prawie identyczne - ale różnią się nieco w smaku. w moim ogródku (tzn. w ogródku mojej mamy) są i cukinie i dynie - do wyboru do koloru ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj właśnie smażyłam podobne :-) uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń
  4. wiele czytam o kwiatach dyni lub cukinii
    chyba wreszcie pójdę do ogrodu i wrócę z tymi pysznościami

    OdpowiedzUsuń
  5. O a ja dzisiaj u Viri pytałam czy można coś takiego zrobić z kwiatów dyni i tu mam odpowiedź. Wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bym chętnie spróbowała !

    OdpowiedzUsuń
  7. kwiatów jeszcze nie jadłam, ale te wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  8. z tego co wiem to kwiaty wszystkich dyniowatych są jadalne, więc można śmiało próbować z rożnymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kika a nie wiesz, czy można dostać takie w sklepie,bo slyszałam, ze są bardzo dobre, a ja niestety nie mam ogródka?

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej... ani nie widziałam nigdy w żadnym sklepie ani nie słyszałam :( pewnie jest z tym ciężko...
    może powinnaś poszukać kogoś z ogródkiem, kto będzie mógł Ci podarować takie kwiatki...
    albo złożyć zamówienie u jakiegoś ogrodnika ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...