Smażone kwiaty dyni
Tak przyrządzone kwiaty można zjeść same, lub maczać w jakimś smacznym dipie. Kwiaty te mają delikatny posmak dyni - pycha!
Składniki:
kilka kwiatów dyni,
szklanka mąki krupczatki,
szklanka maki pszennej,
2 szklanki wody,
łyżka oliwy,
szczypta soli,
oliwa do smażenia.
Z mąki, wody, oliwy i soli robimy ciasto naleśnikowe. Dokładnie umyte kwiaty, z usuniętymi pręcikami (ponieważ wykorzystałam kwiaty męskie, które posiadają tylko pręciki) maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym głębokim oleju przez kilka minut, aż kwiaty będą chrupiące.
Jak już napisałam wyżej wykorzystałam tylko kwiaty męskie, bez zawiązków dyni. Równie dobrze można potraktować w ten sposób kwiaty żeńskie z już zawiązanym owocem. Mi było ich trochę szkoda...
ooo a u mnie też kwiatki, ale cukiniowe (: z dyni jeszcze nigdy nie widziałam, choć bardzo podobne to tych cukiniowych (:
OdpowiedzUsuńtak, tak są prawie identyczne - ale różnią się nieco w smaku. w moim ogródku (tzn. w ogródku mojej mamy) są i cukinie i dynie - do wyboru do koloru ;)
OdpowiedzUsuńwczoraj właśnie smażyłam podobne :-) uwielbiam je
OdpowiedzUsuńwiele czytam o kwiatach dyni lub cukinii
OdpowiedzUsuńchyba wreszcie pójdę do ogrodu i wrócę z tymi pysznościami
O a ja dzisiaj u Viri pytałam czy można coś takiego zrobić z kwiatów dyni i tu mam odpowiedź. Wspaniale.
OdpowiedzUsuńale bym chętnie spróbowała !
OdpowiedzUsuńkwiatów jeszcze nie jadłam, ale te wyglądają super!
OdpowiedzUsuńz tego co wiem to kwiaty wszystkich dyniowatych są jadalne, więc można śmiało próbować z rożnymi ;)
OdpowiedzUsuńKika a nie wiesz, czy można dostać takie w sklepie,bo slyszałam, ze są bardzo dobre, a ja niestety nie mam ogródka?
OdpowiedzUsuńojej... ani nie widziałam nigdy w żadnym sklepie ani nie słyszałam :( pewnie jest z tym ciężko...
OdpowiedzUsuńmoże powinnaś poszukać kogoś z ogródkiem, kto będzie mógł Ci podarować takie kwiatki...
albo złożyć zamówienie u jakiegoś ogrodnika ;)