Przejdź do głównej zawartości

Jedzmy kwiaty...

Smażone kwiaty dyni 

Tak przyrządzone kwiaty można zjeść same, lub maczać w jakimś smacznym dipie. Kwiaty te mają delikatny posmak dyni - pycha!


Składniki:

kilka kwiatów dyni,
szklanka mąki krupczatki,

szklanka maki pszennej, 

2 szklanki wody,
łyżka oliwy,
szczypta soli,
oliwa do smażenia.


Z mąki, wody, oliwy i soli robimy ciasto naleśnikowe. Dokładnie umyte kwiaty, z usuniętymi pręcikami (ponieważ wykorzystałam kwiaty męskie, które posiadają tylko pręciki)  maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym głębokim oleju przez kilka minut, aż kwiaty będą chrupiące.

Jak już napisałam wyżej wykorzystałam tylko kwiaty męskie, bez zawiązków dyni. Równie dobrze można potraktować w ten sposób kwiaty żeńskie z już zawiązanym owocem. Mi było ich trochę szkoda...

Komentarze

  1. ooo a u mnie też kwiatki, ale cukiniowe (: z dyni jeszcze nigdy nie widziałam, choć bardzo podobne to tych cukiniowych (:

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, tak są prawie identyczne - ale różnią się nieco w smaku. w moim ogródku (tzn. w ogródku mojej mamy) są i cukinie i dynie - do wyboru do koloru ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj właśnie smażyłam podobne :-) uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń
  4. wiele czytam o kwiatach dyni lub cukinii
    chyba wreszcie pójdę do ogrodu i wrócę z tymi pysznościami

    OdpowiedzUsuń
  5. O a ja dzisiaj u Viri pytałam czy można coś takiego zrobić z kwiatów dyni i tu mam odpowiedź. Wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bym chętnie spróbowała !

    OdpowiedzUsuń
  7. kwiatów jeszcze nie jadłam, ale te wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  8. z tego co wiem to kwiaty wszystkich dyniowatych są jadalne, więc można śmiało próbować z rożnymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kika a nie wiesz, czy można dostać takie w sklepie,bo slyszałam, ze są bardzo dobre, a ja niestety nie mam ogródka?

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej... ani nie widziałam nigdy w żadnym sklepie ani nie słyszałam :( pewnie jest z tym ciężko...
    może powinnaś poszukać kogoś z ogródkiem, kto będzie mógł Ci podarować takie kwiatki...
    albo złożyć zamówienie u jakiegoś ogrodnika ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.