środa, 4 sierpnia 2010

TARATOR - CHŁODNIK BAŁKAŃSKI W WERSJI Z CUKINIĄ

Zamiast ogórka dodałam młodą cukinię,  i nie dodałam orzechów. Idealna zupka na śniadanie w gorący sierpniowy poranek. Jest szybka i łatwa do przyrządzenia. 


Składniki:


3 kubeczki jogurtu,
1 kubeczek kefiru,
5 ząbków czosnku,
1 młoda cukinia,
4 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
sok z cytryny,
duuużo koperku.

Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z oliwą z oliwek i solą, dodać do jogurtu i kefiru, dokładnie rozmieszać. Do "płynu" jogurtowego dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekany koperek. Wszystko razem dokładnie rozmieszać. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić. Zjeść.
Najlepiej wykorzystać gęsty jogurt bałkański i rozcieńczyć go wodą. Ja niestety dysponowałam zwykłym jogurtem naturalnym i kefirem, ale też było smacznie!!
Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa i kostkami lodu, lub jak kto woli. 

6 komentarzy:

  1. Też miałam w planach zrobic ten chłodnik, ale w moim przepisie była jeszcze siekana mięta :) Wygląda przepysznie :)

    Pozdrawiam i miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja o mięcie nie pomyślałam... a mogło być jeszcze smaczniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! Ja robię podobny z ogórkiem i miętą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z cukinią nie robiłam. za to z ogórkami i orzechami włoskimi miałam okazję niedawno;)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne jedzonko, musze sprobowac takiej wersji z cukinia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacja! chłodna pyszność...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...