Zamiast ogórka dodałam młodą cukinię, i nie dodałam orzechów. Idealna zupka na śniadanie w gorący sierpniowy poranek. Jest szybka i łatwa do przyrządzenia.
Składniki:
3 kubeczki jogurtu,
1 kubeczek kefiru,
5 ząbków czosnku,
1 młoda cukinia,
4 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
sok z cytryny,
duuużo koperku.
Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z oliwą z oliwek i solą, dodać do jogurtu i kefiru, dokładnie rozmieszać. Do "płynu" jogurtowego dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekany koperek. Wszystko razem dokładnie rozmieszać. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić. Zjeść.
Najlepiej wykorzystać gęsty jogurt bałkański i rozcieńczyć go wodą. Ja niestety dysponowałam zwykłym jogurtem naturalnym i kefirem, ale też było smacznie!!
Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa i kostkami lodu, lub jak kto woli.
Też miałam w planach zrobic ten chłodnik, ale w moim przepisie była jeszcze siekana mięta :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i miłego dnia :)
ja o mięcie nie pomyślałam... a mogło być jeszcze smaczniej ;)
OdpowiedzUsuńPyszny! Ja robię podobny z ogórkiem i miętą :)
OdpowiedzUsuńz cukinią nie robiłam. za to z ogórkami i orzechami włoskimi miałam okazję niedawno;)
OdpowiedzUsuńfajne jedzonko, musze sprobowac takiej wersji z cukinia:)
OdpowiedzUsuńrewelacja! chłodna pyszność...
OdpowiedzUsuń