Przejdź do głównej zawartości

TARATOR - CHŁODNIK BAŁKAŃSKI W WERSJI Z CUKINIĄ

Zamiast ogórka dodałam młodą cukinię,  i nie dodałam orzechów. Idealna zupka na śniadanie w gorący sierpniowy poranek. Jest szybka i łatwa do przyrządzenia. 


Składniki:


3 kubeczki jogurtu,
1 kubeczek kefiru,
5 ząbków czosnku,
1 młoda cukinia,
4 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
sok z cytryny,
duuużo koperku.

Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z oliwą z oliwek i solą, dodać do jogurtu i kefiru, dokładnie rozmieszać. Do "płynu" jogurtowego dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekany koperek. Wszystko razem dokładnie rozmieszać. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić. Zjeść.
Najlepiej wykorzystać gęsty jogurt bałkański i rozcieńczyć go wodą. Ja niestety dysponowałam zwykłym jogurtem naturalnym i kefirem, ale też było smacznie!!
Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa i kostkami lodu, lub jak kto woli. 

Komentarze

  1. Też miałam w planach zrobic ten chłodnik, ale w moim przepisie była jeszcze siekana mięta :) Wygląda przepysznie :)

    Pozdrawiam i miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja o mięcie nie pomyślałam... a mogło być jeszcze smaczniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! Ja robię podobny z ogórkiem i miętą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z cukinią nie robiłam. za to z ogórkami i orzechami włoskimi miałam okazję niedawno;)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne jedzonko, musze sprobowac takiej wersji z cukinia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacja! chłodna pyszność...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.