czwartek, 19 sierpnia 2010

Pomidorowo mi...

Naleśniki z pomidorem i soczewicą

Takie naleśniki sprawiłam sobie na śniadanie. Przepadam za wytrawnymi potrawami o poranku.


Składniki:


1 szklanka soczewicy,
2 pomidory,
mała cebulka,
2 garście ugotowanej zielonej fasolki szparagowej,
2 łyżeczki garam masala,
sól, pieprz,
szklanka mąki pszennej,
szklanka mąki kukurydzianej,
1 jajko,
2 szklanki wody.

Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulkę, posypać garam masalą i smażyć przez chwilę. do cebulki dodajemy obrane i zmiksowane pomidory oraz ugotowaną soczewicę. Dusimy jeszcze razem, aż z pomidorów wyparuje większość soku i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Doprawić.
Na suchej patelni teflonowej smażymy naleśniki z ciasta wykonanego z mąki pszennej, kukurydzianej, jajka, soli (do naleśników zawsze dodaję też odrobinę oliwy z oliwek).
Naleśniki zawijamy w farsz pomidorowo-soczewicowy. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. smaczne śniadanko;) Lubię takie farsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna to odmiana dla tych bardzo tradycyjnych naleśnikowych farszów.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa jestem smaku tych naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj takie naleśniczki muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj naprawdę pyszne i bardzo sycące - a byłam wtedy taka głodna ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki rodzaj soczewicy? czy wszystko jedno ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam zielonej i moim zdaniem zielona najbardziej w tym wypadku pasuje.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...