Naleśniki z pomidorem i soczewicą
Takie naleśniki sprawiłam sobie na śniadanie. Przepadam za wytrawnymi potrawami o poranku.
Składniki:
1 szklanka soczewicy,
2 pomidory,
mała cebulka,
2 garście ugotowanej zielonej fasolki szparagowej,
2 łyżeczki garam masala,
sól, pieprz,
szklanka mąki pszennej,
szklanka mąki kukurydzianej,
1 jajko,
2 szklanki wody.
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulkę, posypać garam masalą i smażyć przez chwilę. do cebulki dodajemy obrane i zmiksowane pomidory oraz ugotowaną soczewicę. Dusimy jeszcze razem, aż z pomidorów wyparuje większość soku i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Doprawić.
Na suchej patelni teflonowej smażymy naleśniki z ciasta wykonanego z mąki pszennej, kukurydzianej, jajka, soli (do naleśników zawsze dodaję też odrobinę oliwy z oliwek).
Naleśniki zawijamy w farsz pomidorowo-soczewicowy. Smacznego!
smaczne śniadanko;) Lubię takie farsze.
OdpowiedzUsuńfajna to odmiana dla tych bardzo tradycyjnych naleśnikowych farszów.
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku tych naleśników :)
OdpowiedzUsuńOj takie naleśniczki muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńoj naprawdę pyszne i bardzo sycące - a byłam wtedy taka głodna ;P
OdpowiedzUsuńjaki rodzaj soczewicy? czy wszystko jedno ?
OdpowiedzUsuńJa użyłam zielonej i moim zdaniem zielona najbardziej w tym wypadku pasuje.
Usuń