Przejdź do głównej zawartości

Pomidorowo mi...

Naleśniki z pomidorem i soczewicą

Takie naleśniki sprawiłam sobie na śniadanie. Przepadam za wytrawnymi potrawami o poranku.


Składniki:


1 szklanka soczewicy,
2 pomidory,
mała cebulka,
2 garście ugotowanej zielonej fasolki szparagowej,
2 łyżeczki garam masala,
sól, pieprz,
szklanka mąki pszennej,
szklanka mąki kukurydzianej,
1 jajko,
2 szklanki wody.

Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulkę, posypać garam masalą i smażyć przez chwilę. do cebulki dodajemy obrane i zmiksowane pomidory oraz ugotowaną soczewicę. Dusimy jeszcze razem, aż z pomidorów wyparuje większość soku i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Doprawić.
Na suchej patelni teflonowej smażymy naleśniki z ciasta wykonanego z mąki pszennej, kukurydzianej, jajka, soli (do naleśników zawsze dodaję też odrobinę oliwy z oliwek).
Naleśniki zawijamy w farsz pomidorowo-soczewicowy. Smacznego!

Komentarze

  1. smaczne śniadanko;) Lubię takie farsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna to odmiana dla tych bardzo tradycyjnych naleśnikowych farszów.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa jestem smaku tych naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj takie naleśniczki muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj naprawdę pyszne i bardzo sycące - a byłam wtedy taka głodna ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki rodzaj soczewicy? czy wszystko jedno ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam zielonej i moim zdaniem zielona najbardziej w tym wypadku pasuje.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.