Przejdź do głównej zawartości

Słodka rozkosz...

Tarta z nektarynkami


Tarta to najprostsze wykwintne danie na świecie. Robi się ją szybko i zawsze się udaje, a poza tym można ją "nadziać" niemalże wszystkim... od bardzo słodkich owoców  po wytrawne sery, warzywa. Może być zarówno daniem obiadowym jak i deserowym. co najważniejsze cieszy oczy i podniebienia. Tutaj można obejrzeć sobie bardzo podobną moją tartę bananową.


Składniki na "bardzo kruche ciasto":

szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki krupczatki,
1/2 szklanki rozdrobnionych płatków owsianych,
1/2 kostki margaryny,
odrobina soku z cytryny,
odrobina cukru (2 łyżeczki).
  

Składniki na nadzienie:

około 3 nektarynki,
2 łyżki miodu,
gałązka melisy,
łyżeczka kardamonu, 
sok z cytryny,
kieliszek whisky,
1 białko (pozostało z poprzedniego dnia).

Dodatki:

tabliczka czekolady mlecznej,
2 łyżki słodkiej śmietanki,
lody czekoladowe.

Ciasto zagniatamy z podanych składników, formujemy z niego kulę i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. 
W tym czasie można zrobić nadzienie. Na patelni rozpuszczamy miód, wrzucamy do niego gałązkę melisy i kardamon (gałązkę melisy po jakimś czasie można usunąć - gdy stanie się twardawa i sucha). Następnie dodajemy do miodu nektarynki pokrojone w cienkie półplasterki, otaczamy je powstałym płynem i gotujemy w nim. Po około 5 minutach dodajemy kieliszek alkoholu i dalej podgrzewamy, aż większość płynu wyparuje, nektarynki staną się szkliste i otoczone dość gęstym syropem.
Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem, nakłuwamy dno i wstawiamy do piekarnika (180-200 st. C) na 10-15 minut. Po opieczeniu spodu wykładamy na niego nektarynki w miodowym syropie, delikatnie smarujemy wierzch pianą z jednego białka. Wstawiamy do piekarnika na następne 15-20 minut. 
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej słodką śmietankę ( w ten sposób powstanie wyśmienity sosik).
Po upieczeniu podajemy tartę jeszcze ciepłą z lodami czekoladowymi i sosem ;P mmmm... czekoladowa rozpusta!


Komentarze

  1. Zawsze się udaje, powiadasz? To ja jestem chyba wyjątkiem. Bo na trzy próby udała mi się tylko raz... ;) Ale może dla takiej pyszności z nektarynkami warto zaryzykować ponownie?

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. może faktycznie nie zawsze ;) ale jak ma się patent na zrobienie dobrego spodu - potem już z górki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym się na taką tartę skusiła!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...