Przejdź do głównej zawartości

Urodzinowe babeczki

Muffiny czekoladowo-orzechowe

Urodziny miałam już jakiś czas temu, ale dziś postanowiłam się podzielić muffinami, które zrobiłam kilka dni później, żeby nakarmić nimi moich znajomych. Są to moje pierwsze muffiny, więc nie specjalnie "wymyślne", robiłam je w zasadzie na próbę po udanym zakupie formy. Prezentowały się dobrze i smakowały (mam nadzieję)...




Składniki:

2 szklanki mąki pszennej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
szklanka mleka,
1/2 kostki margaryny roztopionej i wystudzonej,
2 jajka,
szczypta soli,
50 g płatków migdałowych,
100 g czekolady z orzechami (pokruszonej).

Polewa:

100 g białej czekolady,
1 łyżka miodu,
2 łyżki mleka,
perełki do dekoracji.

W dwóch pojemnikach mieszamy oddzielnie składniki suche (mąka, proszek, soda, cukier, cukier waniliowy) i oddzielnie mokre (mleko, jajka, margaryna). Do suchych składników wlewamy mokre wraz z dodatkami (czekoladą i migdałami) Mieszamy wszystko razem niezbyt dokładnie. formę do muffin napełniamy ciastem (powinno starczyć na 12 babeczek). Piekarnik nagrzać do 200 st. C. ja piekłam w ten sposób: przez 15 min w tej temperaturze, a następnie przez 5 minut z termoobiegiem. w każdym razie babeczki powinny się piec przez 15- 20 minut w temperaturze 180-200 st. C.
Kiedy muffiny się pieką należy zrobić polewę. W miseczce umieszczonej nad parą wodną rozpuścić tabliczkę czekolady. Dodać do niej łyżkę miodu i odrobinę mleka. Mieszamy do uzyskania gładkiej i dość rzadkiej polewy. Po upieczeniu wyjmujemy muffiny jeszcze ciepłe i smarujemy polewą. Od razu układamy na nich perełki. 

Komentarze

  1. ładne są. takie ozdobne, jak na urodziny przystało.

    OdpowiedzUsuń
  2. super babeczki! polewa ma śliczny kolor

    OdpowiedzUsuń
  3. jak przystrojone! bardzo wesołe te Twoje muffinki ; i takie dziewczęce z tymi perełkami ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ladnie sie prezentuja:) i na pewno sa smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają,masz talent di dekorowania i pieczenia. Z chęcią wypróbuje ta polewę. Zapraszam do mnie na Children's Birthday party cupcakes with blue custard and colorfull sprinkle.
    http://nymuffin.blogspot.com/2013/10/childrens-birthday-party-cupcakes.html
    :):) <3<3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...