Przejdź do głównej zawartości

Urodzinowe babeczki

Muffiny czekoladowo-orzechowe

Urodziny miałam już jakiś czas temu, ale dziś postanowiłam się podzielić muffinami, które zrobiłam kilka dni później, żeby nakarmić nimi moich znajomych. Są to moje pierwsze muffiny, więc nie specjalnie "wymyślne", robiłam je w zasadzie na próbę po udanym zakupie formy. Prezentowały się dobrze i smakowały (mam nadzieję)...




Składniki:

2 szklanki mąki pszennej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
szklanka mleka,
1/2 kostki margaryny roztopionej i wystudzonej,
2 jajka,
szczypta soli,
50 g płatków migdałowych,
100 g czekolady z orzechami (pokruszonej).

Polewa:

100 g białej czekolady,
1 łyżka miodu,
2 łyżki mleka,
perełki do dekoracji.

W dwóch pojemnikach mieszamy oddzielnie składniki suche (mąka, proszek, soda, cukier, cukier waniliowy) i oddzielnie mokre (mleko, jajka, margaryna). Do suchych składników wlewamy mokre wraz z dodatkami (czekoladą i migdałami) Mieszamy wszystko razem niezbyt dokładnie. formę do muffin napełniamy ciastem (powinno starczyć na 12 babeczek). Piekarnik nagrzać do 200 st. C. ja piekłam w ten sposób: przez 15 min w tej temperaturze, a następnie przez 5 minut z termoobiegiem. w każdym razie babeczki powinny się piec przez 15- 20 minut w temperaturze 180-200 st. C.
Kiedy muffiny się pieką należy zrobić polewę. W miseczce umieszczonej nad parą wodną rozpuścić tabliczkę czekolady. Dodać do niej łyżkę miodu i odrobinę mleka. Mieszamy do uzyskania gładkiej i dość rzadkiej polewy. Po upieczeniu wyjmujemy muffiny jeszcze ciepłe i smarujemy polewą. Od razu układamy na nich perełki. 

Komentarze

  1. ładne są. takie ozdobne, jak na urodziny przystało.

    OdpowiedzUsuń
  2. super babeczki! polewa ma śliczny kolor

    OdpowiedzUsuń
  3. jak przystrojone! bardzo wesołe te Twoje muffinki ; i takie dziewczęce z tymi perełkami ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ladnie sie prezentuja:) i na pewno sa smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają,masz talent di dekorowania i pieczenia. Z chęcią wypróbuje ta polewę. Zapraszam do mnie na Children's Birthday party cupcakes with blue custard and colorfull sprinkle.
    http://nymuffin.blogspot.com/2013/10/childrens-birthday-party-cupcakes.html
    :):) <3<3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.