Muffiny czekoladowo-orzechowe
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
szklanka mleka,
1/2 kostki margaryny roztopionej i wystudzonej,
2 jajka,
szczypta soli,
50 g płatków migdałowych,
100 g czekolady z orzechami (pokruszonej).
Polewa:
100 g białej czekolady,
1 łyżka miodu,
2 łyżki mleka,
perełki do dekoracji.
W dwóch pojemnikach mieszamy oddzielnie składniki suche (mąka, proszek, soda, cukier, cukier waniliowy) i oddzielnie mokre (mleko, jajka, margaryna). Do suchych składników wlewamy mokre wraz z dodatkami (czekoladą i migdałami) Mieszamy wszystko razem niezbyt dokładnie. formę do muffin napełniamy ciastem (powinno starczyć na 12 babeczek). Piekarnik nagrzać do 200 st. C. ja piekłam w ten sposób: przez 15 min w tej temperaturze, a następnie przez 5 minut z termoobiegiem. w każdym razie babeczki powinny się piec przez 15- 20 minut w temperaturze 180-200 st. C.
Kiedy muffiny się pieką należy zrobić polewę. W miseczce umieszczonej nad parą wodną rozpuścić tabliczkę czekolady. Dodać do niej łyżkę miodu i odrobinę mleka. Mieszamy do uzyskania gładkiej i dość rzadkiej polewy. Po upieczeniu wyjmujemy muffiny jeszcze ciepłe i smarujemy polewą. Od razu układamy na nich perełki.
ładne są. takie ozdobne, jak na urodziny przystało.
OdpowiedzUsuńsuper babeczki! polewa ma śliczny kolor
OdpowiedzUsuńładnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńjak przystrojone! bardzo wesołe te Twoje muffinki ; i takie dziewczęce z tymi perełkami ;d
OdpowiedzUsuńbardzo ladnie sie prezentuja:) i na pewno sa smaczne:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wystrojone :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają,masz talent di dekorowania i pieczenia. Z chęcią wypróbuje ta polewę. Zapraszam do mnie na Children's Birthday party cupcakes with blue custard and colorfull sprinkle.
OdpowiedzUsuńhttp://nymuffin.blogspot.com/2013/10/childrens-birthday-party-cupcakes.html
:):) <3<3