Risotto z kurkami
We włoskim risotto uwielbiam wszystko - od sposobu jego przygotowywania po efekt końcowy - bogaty smak i kremową konsystencję!
Składniki:
250 g kurek,
250 g cukinii,
biała część pora,
ząbek czosnku,
szklanka okrągłego ryżu włoskiego (Originario Riso Gallo w moim przypadku) - podobno najlepszy jest arborio, ale ja miałam tylko ten,
pęczek pietruszki,
litr wywaru z warzyw (zielone części pora, marchewka, seler, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk!!),
szczypta kurkumy,
sól, pieprz,sok z cytryny,
olej.
Na oleju najpierw podsmażyłam ząbek czosnku posiekany w plasterki - kiedy się zarumienił - wyjęłam. Następnie dorzuciłam posiekany por. Kiedy por był już podrumieniony dodałam do niego kurki, a po 5 minutach pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Warzywo i grzybki muszą się jeszcze chwilę ze sobą poddusić.
Następnie dodałam ryż i wymieszałam. Dalej należy co jakiś czas dolewać po łyżce bulionu (z dodatkiem kurkumy - żeby potrawa miała przyjemny słoneczny kolor), aż ryż całkowicie się ugotuje (potrwa to około 15 minut, w zależności od gatunku ryżu). Doprawić solą i dużą ilością pieprzu (dla mnie kurki i pieprz to nieodzowni partnerzy). Doprawiłam też sokiem z cytryny.
pod koniec gotowania dodałam połowę posiekanej pietruszki i kilka łyżeczek śmietany 30% (śmietana nie jest konieczna). Gotowe risotto podałam ze startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki :)
risotto to moja ulubiona potrawa z ryżem;D świetnie u Ciebie wygląda, aż chce się spróbowac;)
OdpowiedzUsuńwygląda tak pysznie...
OdpowiedzUsuńswietnie sie prezentuje, bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję dziewczyny za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuń