Przejdź do głównej zawartości

Włoskie inspiracje z... lasu

Risotto z kurkami 

We włoskim risotto uwielbiam wszystko - od sposobu jego przygotowywania po efekt końcowy - bogaty smak i kremową konsystencję!




Składniki:

250 g kurek,
250 g cukinii,
biała część pora,
ząbek czosnku,
szklanka okrągłego ryżu włoskiego (Originario  Riso Gallo w moim przypadku) - podobno najlepszy jest arborio, ale ja miałam tylko ten,
pęczek pietruszki,
litr wywaru z warzyw (zielone części pora, marchewka, seler, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk!!),
szczypta kurkumy,
sól, pieprz,sok z cytryny,
olej.

Na oleju najpierw podsmażyłam ząbek czosnku posiekany w plasterki - kiedy się zarumienił - wyjęłam. Następnie dorzuciłam posiekany por. Kiedy por był już podrumieniony dodałam do niego kurki, a po 5 minutach pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Warzywo i grzybki muszą się jeszcze chwilę ze sobą poddusić.
Następnie dodałam ryż i wymieszałam. Dalej należy co jakiś czas dolewać po łyżce bulionu (z dodatkiem kurkumy - żeby potrawa miała przyjemny słoneczny kolor), aż ryż całkowicie się ugotuje (potrwa to około 15 minut, w zależności od gatunku ryżu). Doprawić solą i dużą ilością pieprzu (dla mnie kurki i pieprz to nieodzowni partnerzy). Doprawiłam też sokiem z cytryny.
pod koniec gotowania dodałam połowę posiekanej pietruszki i kilka łyżeczek śmietany 30% (śmietana nie jest konieczna). Gotowe risotto podałam ze startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki :)

Komentarze

  1. risotto to moja ulubiona potrawa z ryżem;D świetnie u Ciebie wygląda, aż chce się spróbowac;)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietnie sie prezentuje, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję dziewczyny za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.