Przejdź do głównej zawartości

Zapach domowego chleba... bezcenny!

Chleb żytni na liściach winogron


W końcu nadszedł ten dzień. Po trzydniowej hodowli zakwasu w końcu upiekłam chleb.  Jestem z niego dumna, bo jest naprawdę smaczny i do tego na zakwasie. Zakwas wyhodowałam według zaleceń stąd. Sposób robienia chleba zaczerpnęłam z baaardzo starego Poradnika domowego. Od Mamy dowiedziałam się, że moja Babcia robiła chleb podobnie, więc tym bardziej zaufałam temu przepisowi. Do chleba dodałam trochę własnej fantazji w postaci miodu i liści winogron.


Składniki:


1/2 kg mąki żytniej (typ 720),
1/2 kg mąki żytniej razowej (typ 2000),
35 dag zakwasu,
sól,
łyżka miodu,
kilka liści winogron (na dno foremki),
płatki owsiane (do posypania na wierzchu chleba).

W dniu poprzedzającym wypiek wymieszać zakwas z 1,5 szklanki mąki żytniej razowej (2000) i 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawić, aby "ruszył". ja zostawiłam na noc (na około 12 godzin). jest to tzw. zaczyn, po upływie czasu powinien podwoić swoją objętość. wtedy należy dodać resztę mąki i około 1,5 szklanki letniej wody, sól morską i łyżkę miodu. po tym następuje najmniej przyjemny etap - wyrabianie chleba (w moim przepisie 20 minut - istna siłownia!). ciasto klei się do rąk, ale powinno być elastyczne, przykryć serwetką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (u mnie chyba około 1,5 godziny, ale myślę, że można skrócić ten czas). następnie należy przygotować formę do wypieku chleba (ja użyłam formy keksowej) - wyłożyć papierem do wypieków, a na dnie ułożyć warstwę liści winogron (lub chrzanu). na tak przygotowaną formę wylać ciasto (powinno sięgać do połowy foremki), przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ja czekałam, aż podwoi swoją objętość, czyli zapełni całą formę). przed włożeniem chleba do piekarnika, lekko zwilżyłam wierzch wodą i posypałam go płatkami owsianymi. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, obok ustawić miseczkę z wodą.
spód chleba z liśćmi winogron
Pieczenie chleba na liściach winogron ma wiele zalet: staje się bardziej aromatyczny, spód chleba się nie przypali, łatwiej go wyjąć z foremki i wygląda pięknie. Pewnie jest jeszcze wiele zalet wypieku na liściach winogron, o których nie wiem, ale chętnie się dowiem. kiedyś jadłam taki chleb na liściach chrzanu i bardzo mi smakował... jest to podobno staropolski sposób wypieku chleba.
Jeszcze ciepły chleb jest znakomity z samym masełkiem :) ma słodkawy smak i cudownie ciemny kolor (smakuje podobnie jak chleby, które jadłam we Lwowie). A więc jestem zadowolona. dawno żadna potrawa nie sprawiła mi tyle radości...

Komentarze

  1. Gratuluję ! Pierwszy chleb to wyczyn i zarazem niezapomniane przeżycie :) U mojej babci piekło sie chleby na chrzanowych liściach , ale pomysł z liściami winogrona jest bardzo ciekawy i co najważniejsze dla mnie dostępny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda;D ale mi narobiłaś smaka, wszyscy pieką chleb, chyba tylko ja jeszcze nie mogę się przekonać;DD

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawdę warto się odważyć i w końcu to zrobić ;) ... okazało się nie tak trudne, jeśli wszystko robisz po kolei i dokładnie :) a poza tym smak własnego chleba na zakwasie - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. zakwas już rośnie - choć powoli - piąty dzień, wieczorem zrobię zaczyn według Twojego przepisu, a jutro - mam nadzieję - pierwszy chleb! pomysł z termoforem niezły, zastosuję:)
    tak poza tym - fajna strona!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...