Przejdź do głównej zawartości

Zapach rozmarynu i... cebulki

Bułeczki cebulowe

Może te bułeczki nie mają idealnego kształtu, może nie wyglądają rewelacyjnie, ale za to są przepyszne i pachną bosko!


Składniki:


50 dag maki pszennej,
4 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 1/2 szklanki mleka,
2 średniej wielkości cebule,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
garść posiekanego świeżego rozmarynu,
12 oliwek,
sól, pieprz.

W mące zrobić zagłębienie. Z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka przygotować gładki rozczyn, wlać do zagłębienia, przykryć folią spożywczą i pozostawić około 20 minut. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, oba podsmażyć na złoty kolor na patelni, doprawić solą i pieprzem. 
Do mąki z drożdżami dodać resztę mleka podsmażoną cebulkę i rozmaryn, można jeszcze dosolić i wszystko razem dokładnie połączyć.
Uwaga! mleka może być mniej - wszystko zależy od konsystencji ciasta, więc nie trzeba od razu wlewać całości, a robić to stopniowo. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne...
Z tej ilości mąki uformowałam 12 bułeczek. każdą z nich naznaczyłam krzyżykiem, pośrodku wcisnęłam oliwkę i posmarowałam roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 200 st. C. w takiej temperaturze należy piec bułeczki 15-20 minut.

Przepis pochodzi z książki: Chleb Barbary Jakimowicz-Klein. moja modyfikacja to: rozmaryn, oliwki i więcej mleka.

Komentarze

  1. świetnie wyglądają;DD i do tego ten rozmaryn i oliwki- pychaa;D

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki. rzeczywiście są pyszne i pachną wszystkim co zawierają w sobie: rozmarynem, smażoną cebulką i czosnkiem... nie mogłam się powstrzymać przed ich zjedzeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sobie wyobrażam ten smak. Dodaję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, jej. Cudne muszą być takie bułeczki! Szkoda, że mój dom zdominowała pewna Cebuloniejadka w postaci mojej Mamy. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam aromat rozmarynu, więc te bułeczki muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. urokliwe bardzo są te bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaytoon - mój Tata jest Czosnkoniejadkiem, a bułeczkami się zajadał (oczywiście nie powiedziałam mu o tym, że w środku jest czosnek).
    niestety cebulę trudniej ukryć ;/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...