Przejdź do głównej zawartości

FALAFEL

... tym razem będzie falafel. Już wcześniej wykorzystywałam go w mojej kuchni (patrz tutaj). To kolejna po humusie potrawa charakterystyczna dla kuchni krajów arabskich, również Turcji,oraz Izraela. Bez problemu można dostać falafel w budkach z kebabem, ale warto też zrobić go własnoręcznie (idealnie nadaje się do zamrażania, więc od razu można zrobić więcej). Falafel podaje się z pitą, sałatką i z sosami... lub w dowolnie inny sposób. My zjedliśmy falafel w tortilli z sałatką i przepysznym sosem jogurtowo czosnkowym


Składniki:

1 szklanka ciecierzycy,
1 jajko (opcjonalnie),
1 cebula,
2 łyżeczki suszonej pietruszki,
1/2 łyżeczki sody,
mąka (opcjonalnie),
2 łyżeczki pasty tahini,
1 łyżeczka kuminu,
sól i pieprz.

Ciecierzycę należy namoczyć przez noc (10-12 godzin). Następnie bez gotowania zmielić ją w blenderze na gładką masę wraz z cebulą i resztą składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę mąki, ale masa nie musi być aż tak gęsta, żeby robić z niej kuleczki (jeśli jest rzadsza falafel będzie bardziej miękki, czyli lepszy).
"Kotleciki" smażymy na głębokim oleju. Ponieważ moja masa nie była zbyt gęsta, wykładałam ją za pomocą łyżeczki od herbaty - takiej też wielkości powinny być owe "kotleciki". Smażymy tak, aby były lekko brązowe.

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie wyglądają :) Falafel to bardzo smaczna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety w Łodzi ciężko dostać falafel, serwują go w 2 budkach w centrum miasta i jeśli się nie mylę w jednej restauracji. Czasami jest tak, że nawet w budach go nie ma:/. W Wawie spotkałam się z nim na każdym kroku. Co nawet lepsze- z hummusem w tortilli i warzywami. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. no tak zapomniałam dodać, że można go dostać w budkach z kebabem w Warszawie - nie wiem jak jest w innych większych miastach... wydaje mi się, że jeśli kebab jest prowadzony przez Turka z krwi i kości to z dostępnością falafelu nie powinno być problemu. Na Mazurach skąd pochodzę falafelu brak, a często nawet o nim nie słyszano :(
    falafel z humusem... mmm musi być pyszny - dlaczego tego nie spróbowałam ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. zgłodniałam przeogromnie. szkoda tylko że z zasady nie smażę, może kiedyś przyszaleję i zrobię;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwinno - a może spróbuj upiec takie falafelki w piekarniku? nigdy tego nie próbowałam robić, ale może też by było smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też jestem z Mazur:), u nas za to jest babka ziemniaczana i kartacze(niestety z mięchem ale już opracowuję przepis na bezmięsne):). Skąd jesteś Kiko?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem ze Szczytna - u nas się nawet "hucznie" obchodzi dzień "kartoflaka", czyli owej babki ziemniaczanej ;)
    zgadzam się, że trzeba opracować wersję bezmięsną - myślę, że z naszą kulinarną wyobraźnią nie będzie to problemem...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast tahini dodałam "zawykłe" zaiarna sezamu.Mimo wszysto wyszło przepszyne:)Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis i świetne zdjęcie, ale czy mogę prosić o zmianę w tekście na górze? Turcja nie jest i nigdy nie była krajem arabskim. A druga rzecz - dużo jeździłem po Turcji i prawdę mówiąc nie było tam tych falafli za dużo. To, że w Warszawie można je kupić "u Turka" wynika z tego, że nasze bary "tureckie" najczęściej prowadzone są przez Palestyńczyków, Syryjczyków, Libańczyków itd - ludzi, którzy rzeczywiście falaflami się obżerają. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...