Zupa dyniowa ze świeżym majerankiem
Zupę podajemy z grzankami lub z prażonymi pestkami dyni... Ale dobrze smakuje też bez żadnych dodatków.
Składniki:
około 50 dag miąższu dyni,
1 mała cebulka,
garść listków świeżego majeranku,
1 łyżeczka przyprawy curry,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
liść laurowy, ziele angielskie, listek lubczyku.
W rondelku zeszklić cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać miąższ dyni pokrojony w kostkę, oprószyć curry. Wszystko razem dusimy chwilkę (5 minut). Do rondelka dolewamy wodę (lub bulion warzywny), na oko, tak aby przykryła całą dynię. Wrzucamy jeszcze listek laurowy i dwa ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy do momentu kiedy dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać listki majeranku.
Wyjmujemy z zupy listek laurowy i ziele angielskie. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy i jeszcze wstawiamy na mały ogień, dodając przyprawy - gałkę muszkatołową, sól i pieprz. dodałam też mały listek lubczyku.
fajna zupka:)ja właśnie mam w piwnicy średnią dynię i zastanawiam się co z nią zrobić:)
OdpowiedzUsuńostatnio się przekonuję, że dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem i można z niej zrobić niemalże wszystko ;) pyszne jest risotto z dynią i dowolnymi grzybkami (ja zrobiłam z rydzami),ale niestety nie miałam aparatu przy sobie i nie mogłam go uwiecznić :( a miało tak piękny kolor...
OdpowiedzUsuńprawda, jesień w smaku i kolorze ;]
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa na chłodny wieczór, kiedy wraca się do domu przemarzniętym po całym dniu bieganiny...aż się cieplej robi na sercu ;)
OdpowiedzUsuństrasznie lubię jej kolor
OdpowiedzUsuń