Przejdź do głównej zawartości

Kolory jesieni...

Zupa dyniowa ze świeżym majerankiem

Zupę podajemy z grzankami lub z prażonymi pestkami dyni... Ale dobrze smakuje też bez żadnych dodatków. 




Składniki:

około 50 dag miąższu dyni,
1 mała cebulka, 
garść listków świeżego majeranku,
1 łyżeczka przyprawy curry,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
liść laurowy, ziele angielskie, listek lubczyku.

W rondelku zeszklić cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać miąższ dyni pokrojony w kostkę, oprószyć curry. Wszystko razem dusimy chwilkę (5 minut). Do rondelka dolewamy wodę (lub bulion warzywny), na oko, tak aby przykryła całą dynię. Wrzucamy jeszcze listek laurowy i dwa ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy do momentu kiedy dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać listki majeranku.

Wyjmujemy z zupy listek laurowy i ziele angielskie. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy i jeszcze wstawiamy na mały ogień, dodając przyprawy - gałkę muszkatołową, sól i pieprz. dodałam też mały listek lubczyku. 

Komentarze

  1. fajna zupka:)ja właśnie mam w piwnicy średnią dynię i zastanawiam się co z nią zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio się przekonuję, że dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem i można z niej zrobić niemalże wszystko ;) pyszne jest risotto z dynią i dowolnymi grzybkami (ja zrobiłam z rydzami),ale niestety nie miałam aparatu przy sobie i nie mogłam go uwiecznić :( a miało tak piękny kolor...

    OdpowiedzUsuń
  3. prawda, jesień w smaku i kolorze ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała zupa na chłodny wieczór, kiedy wraca się do domu przemarzniętym po całym dniu bieganiny...aż się cieplej robi na sercu ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...