Przejdź do głównej zawartości

Na górze róże...

Dżem z owoców róży


To mój pierwszy przetwór, który zrobiłam samodzielnie. niestety jest on bardzo pracochłonny, poświęciłam mu wiele czasu, a w rezultacie uzyskałam zaledwie sześć słoiczków dżemu. mimo wszystko zachęcam do zmierzenia się z owocami dzikiej róży, bo smak jest niepowtarzalny ;) przepis wzięłam stąd.


Składniki:



1 kg owoców dzikiej róży,
0,5 kg cukru,
szklanka soku galaretującego* z jabłek (najlepiej kwaśnych i niedojrzałych).

Owoce należy oczyścić z pestek i włosków. Mi to obieranie zajęło strasznie dużo czasu. Przed ugotowaniem wsadziłam jeszcze obrane owoce do zamrażalnika, żeby się nieco zmroziły. Podobno najlepsze owoce róży to te, które zostały "liźnięte" mrozem. 
Do tak przygotowanych owoców wlewamy sok galaretujący, mieszamy i na bardzo wolnym ogniu gotujemy do zmięknięcia skórki (u mnie to potrwało około 1 godziny). Następnie dodajemy cukier i gotujemy do powstania gęstego, kleistego dżemu (w przepisie było napisane, że 10 minut - u mnie trwało to znacznie dłużej).

*sok galaretujący: potrzebne są nam jedynie jabłka, ewentualnie odrobina wody (szklanka na 1 kg jabłek). Owoce gotujemy, nie mogą być rozgotowane! Kiedy będą już odpowiednio miękkie, odcedzamy jeszcze gorące. po wystygnięciu lekko odciskamy powstałą miazgę. Nasz sok jest gotowy!

Komentarze

  1. Ja zazdroszczę gotowych przetworów...bo na zazdroszczenie determinacji to już mi brak sił :P

    OdpowiedzUsuń
  2. pozazdrościc tak wspaniałej konfitury, pozazdrościc...

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak , jedne z najlepszych przetworów, ale te czyszczenie z włosków masakra
    zazdroszczę i to jak , wstydzę się ale zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...