Przejdź do głównej zawartości

Na górze róże...

Dżem z owoców róży


To mój pierwszy przetwór, który zrobiłam samodzielnie. niestety jest on bardzo pracochłonny, poświęciłam mu wiele czasu, a w rezultacie uzyskałam zaledwie sześć słoiczków dżemu. mimo wszystko zachęcam do zmierzenia się z owocami dzikiej róży, bo smak jest niepowtarzalny ;) przepis wzięłam stąd.


Składniki:



1 kg owoców dzikiej róży,
0,5 kg cukru,
szklanka soku galaretującego* z jabłek (najlepiej kwaśnych i niedojrzałych).

Owoce należy oczyścić z pestek i włosków. Mi to obieranie zajęło strasznie dużo czasu. Przed ugotowaniem wsadziłam jeszcze obrane owoce do zamrażalnika, żeby się nieco zmroziły. Podobno najlepsze owoce róży to te, które zostały "liźnięte" mrozem. 
Do tak przygotowanych owoców wlewamy sok galaretujący, mieszamy i na bardzo wolnym ogniu gotujemy do zmięknięcia skórki (u mnie to potrwało około 1 godziny). Następnie dodajemy cukier i gotujemy do powstania gęstego, kleistego dżemu (w przepisie było napisane, że 10 minut - u mnie trwało to znacznie dłużej).

*sok galaretujący: potrzebne są nam jedynie jabłka, ewentualnie odrobina wody (szklanka na 1 kg jabłek). Owoce gotujemy, nie mogą być rozgotowane! Kiedy będą już odpowiednio miękkie, odcedzamy jeszcze gorące. po wystygnięciu lekko odciskamy powstałą miazgę. Nasz sok jest gotowy!

Komentarze

  1. Ja zazdroszczę gotowych przetworów...bo na zazdroszczenie determinacji to już mi brak sił :P

    OdpowiedzUsuń
  2. pozazdrościc tak wspaniałej konfitury, pozazdrościc...

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak , jedne z najlepszych przetworów, ale te czyszczenie z włosków masakra
    zazdroszczę i to jak , wstydzę się ale zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.