Przejdź do głównej zawartości

Rarytas kuchni żydowskiej i arabskiej...

Hummus


Długo zwlekałam z opublikowaniem hummusu, bo nie potrafię uwiecznić go na zdjęciu tak, żeby wyglądał ładnie. Stwierdziłam jednak, że ta potrawa jest zbyt smaczna, żeby z tak błahego powodu nie umieszczać jej wśród innych ulubionych przepisów.



Składniki:

około szklanki namoczonej i ugotowanej ciecierzycy,
2 łyżeczki tahini*,
sok z 1/2 cytryny,
sól, pieprz,
1 łyżeczka kuminu,
 łyżeczka suszonej pietruszki (niekoniecznie),
ząbek czosnku,
kilka łyżek oleju/oliwy z oliwek dla uzyskania "mokrej" konsystencji.

Ciecierzyca powinna być namoczona przez 10-12 godzin (najlepiej moczyć ją przez noc), a potem ugotowana do miękkości. "Leniwi" mogą wykorzystać  ciecierzycę z puszki.
Wszystkie składniki zmielić ze sobą za pomocą blendera na gładkie puree. Tradycyjnie podaje się hummus z pitą, ja smaruję nim wszelkie pieczywo.

*domowe tahini: garść ziaren sezamu uprażyć w piekarniku (200 st. C, 10 minut) lub na patelni. następnie zmielić je bardzo drobno, dolewając kilka łyżek oleju rzepakowego (słonecznikowego lub sezamowego), aż uzyskamy gładką pastę.

Komentarze

  1. u mnie w domu niestety lubię tylko ja. narobiłaś mi smaka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam humus domowej roboty!! Zdjecie bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam!

    no i zdjęcie przepiękne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Najważniejsze, że świetnie smakuję! Z resztą wkrótce sama mam zamiar się o tym przekonać. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję bardzo za miłe komentarze!

    uważam, że humus koniecznie trzeba spróbować, bo to coś naprawdę wyjątkowego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dość, że jak napisałaś jest wyjątkowy, to bardzo zdrowy. Medycyna naturalna mówi, że ciecierzyca razem z czosnkiem mają cudowne właściwości lecznicze. Niektórzy też używają tego połączenia w walce z rakiem, ale to już tzw. wyższa półka.
    Uwielbiam hummus, a jak nie mam oleju sezamowego ani sezamu- dodaję olej arachidowy, który wcale nie pogarsza smaku. Niedługo spróbuję z innymi olejami.
    p.s. Hummus chyba nie jest zbyt fotogeniczny tak po prostu:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...