Przejdź do głównej zawartości

Słodkie księżyce...

Drożdżowe rogaliki o dwóch smakach


Rogaliki nadziałam masłem orzechowym (patrz poprzedni przepis) oraz ekspresowo przyrządzonym "dżemem" z malin... może te rogaliki nie mają idealnego kształtu, ale taki już urok domowych wypieków. smak rekompensuje wszystko!


Składniki:



2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży,
1 szklanka śmietany 18%,
2,5 szklanki mąki + odrobina mąki do posypania stolnicy podczas wałkowania,
200 g margaryny,
1/2 szklanki cukru,
szklanka malin + trochę cukru, ewentualnie agar,
masło orzechowe.

Śmietanę należy lekko podgrzać, dodać do niej drożdże, odrobinę cukru, wymieszać i poprószyć lekko mąką. odstawić na około 15 minut, aż drożdże trochę podrosną. do miski wsypujemy mąkę i cukier, posiekaną margarynę, oraz wyrośnięte drożdże ze śmietaną. Wszystko ze sobą zagniatamy. Ciasto jest bardzo delikatne i może być trochę klejące dlatego najlepiej wstawić je na jakiś czas do lodówki. 
W tym czasie przygotowałam malinowe nadzienie. maliny gotujemy w rondelku wraz z cukrem (dowolna ilość, aby uzyskać słodki dżem). gotujemy tak długo, aż zgęstnieją. Ja na koniec dodałam odrobinę agaru, ponieważ bałam się, że dżem będzie za rzadki, a poza tym śpieszno mi było lepić rogaliki. tak przygotowane nadzienie oczywiście powinno wystygnąć i stężeć.
Ta ilość ciasta wystarczy mniej więcej na 40 rogalików. A więc dzielimy całość na 5 mniejszych kuleczek. Każdą porcję należy rozwałkować w kształcie koła, które dzielimy promieniście, 4 pociągnięciami noża na 8 kawałków. Na zewnętrznym krańcu takiego "trójkąta" umieszczamy porcję dżemu lub masła orzechowego, zawijamy, zakręcamy rogi i układamy na blasze. podobnie postępujemy z resztą ciasta. 
Porcja dżemu, na którą podałam tu przepis wystarczyła mi na 1/2 ciasta, resztę rogalików "nadziałam" masłem orzechowym. 
Ponieważ ciasto rozwałkowałam dość cienko, moje rogaliki piekłam około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, z termoobiegiem. gotowe wypieki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. ja dodałam dość dużo cukru do ciasta, więc nic z nimi więcej nie robiłam.
SMACZNEGO!!

Komentarze

  1. z tym masłem orzechowym to ja zjadam bez marudzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tam, bardzo ładne są! I bez wątpienia niesamowicie smakowite. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wyszły :) bardzo lubię takie domowe rogaliki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...