Domowe masło orzechowe
Składniki:
orzeszki ziemne ( moim wypadku solone),
kilka łyżeczek pasty tahini - żeby masło miało lekko sezamowy smaczek,
2 łyżeczki miodu,
kilka łyżek oleju rzepakowego lub arachidowego.
Przepis jest prosty - dokładnie mielimy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania masy o konsystencji masła. Aha! można jeszcze dodać trochę masła roślinnego. Bardzo spodobał mi się pomysł na masło orzechowe z dodatkiem chałwy waniliowej. Masło orzechowe świetnie smakuje z różanym dżemem.
Dodatek miodu... Nie wpadłabym na to, a bez wątpienia dodaje niesamowitego smaku!
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym sobie zrobiła takie masło orzechowe - tylko u mnie jakoś nigdy nie ma problemu 'zostających orzeszków' :P
OdpowiedzUsuńz tą pastą też chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzeszki w każdej postaci, na słono, słodko, w przyprawach. Nie pomyślałam nigdy, żeby je zmielić. Kiedyś wypróbuję:).
OdpowiedzUsuń... a warto je zmielić - w smaku wcale nie różni się od masła orzechowego ze sklepu, a wydaje mi się, że może być nawet tańsze ;)
OdpowiedzUsuńzrobilam tylko ze slonych i szczerze to za slone dla mnie i w ogole szczeka mi sie skleja,nie wiem jak to jesc by bylo smacznie.na chlebie z bananem strasznie,na samym chlebie straszne,z banenem troche lepiej ale wciaz nie na tyle bym mogla sie zachwycac ;/
OdpowiedzUsuńOj szkoda :-( Moje orzeszki były lekko solone, więc smakowalo. Najlepiej użyć niesolonych i posolic masło oddzielnie na koniec.
Usuń