wtorek, 19 października 2010

Sposób na wykorzystanie orzeszków ziemnych!

Domowe masło orzechowe


Składniki:



orzeszki ziemne ( moim wypadku solone),
kilka łyżeczek pasty tahini - żeby masło miało lekko sezamowy smaczek,
2 łyżeczki miodu,
kilka łyżek oleju rzepakowego lub arachidowego.

Przepis jest prosty - dokładnie mielimy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania masy o konsystencji masła. Aha! można jeszcze dodać trochę masła roślinnego. Bardzo spodobał mi się pomysł na masło orzechowe z dodatkiem chałwy waniliowej. Masło orzechowe świetnie smakuje z różanym dżemem.

7 komentarzy:

  1. Dodatek miodu... Nie wpadłabym na to, a bez wątpienia dodaje niesamowitego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie bym sobie zrobiła takie masło orzechowe - tylko u mnie jakoś nigdy nie ma problemu 'zostających orzeszków' :P

    OdpowiedzUsuń
  3. z tą pastą też chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam orzeszki w każdej postaci, na słono, słodko, w przyprawach. Nie pomyślałam nigdy, żeby je zmielić. Kiedyś wypróbuję:).

    OdpowiedzUsuń
  5. ... a warto je zmielić - w smaku wcale nie różni się od masła orzechowego ze sklepu, a wydaje mi się, że może być nawet tańsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobilam tylko ze slonych i szczerze to za slone dla mnie i w ogole szczeka mi sie skleja,nie wiem jak to jesc by bylo smacznie.na chlebie z bananem strasznie,na samym chlebie straszne,z banenem troche lepiej ale wciaz nie na tyle bym mogla sie zachwycac ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda :-( Moje orzeszki były lekko solone, więc smakowalo. Najlepiej użyć niesolonych i posolic masło oddzielnie na koniec.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...