wtorek, 23 listopada 2010

Śniadaniowe bułeczki

Grahamki z oliwkami


Nie ma to jak zapach świeżego pieczywa o poranku... Ale nie takiego ze sklepu, a z własnego piekarnika!




Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850,
1/2 szklanki mąki pszennej białej,
100 g masła,
180 g jogurtu naturalnego,
2 łyżki miodu,
50 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżki zakwasu żytniego,
1/2 szklanki oliwek zielonych pokrojonych  plasterki.

Do miski przesiewamy mąki. W garnuszku podgrzewamy jogurt (tak aby był ciepły). W mące zrób zagłębienie i pokrusz drożdże, polej je miodem, zalej ciepłym jogurtem i zakwasem, lekko wymieszaj, odstaw, aby zaczyn "ruszył" (około 30 minut). Po upływie tego czasu dodaj jeszcze odrobinę soli, roztopioną i ostudzoną margarynę oraz oliwki. Zagnieć wszystko ze sobą na jednolitą masę. Podziel ciasto na 9 części i z każdej uformuj kulkę o jak najbardziej regularnych kształtach. Aby ciasto nie kleiło się do rąk najlepiej robi to maczając ręce  wodzie. Uformowaną kulkę obtoczy mieszaniną mąki i płatków owsianych. Bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków w dość dużych odległościach. Tak uformowanym bułkom należy zapewni wyrastanie w bardzo ciepłych warunkach (najlepiej pod blachą położy termofor wypełniony gorącą wodą) przez kolejne 30 minut. 

bułka z pastą z zielonego groszku

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C, wstaw do niego bułki, zmniejsz temperaturę do 180 st. C i włącz termoobieg. bułki będą gotowe za około 30 minut. 

Pasta z zielonego groszku


Bułki świetnie smakują z domowymi pastami do smarowania pieczywa. Moja pasta składała się z: 1 jajka, 1/2 puszki zielonego groszku, 2 łyżek fety, kurkumy, pieprzu i suszonego koperku.

3 komentarze:

  1. kolorystyka jest obłędnie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładne bułeczki... i z oliwkami ;]
    mmm... pięknie brązowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudne buleczki upieklas:) musza byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...