Przejdź do głównej zawartości

Śniadaniowe bułeczki

Grahamki z oliwkami


Nie ma to jak zapach świeżego pieczywa o poranku... Ale nie takiego ze sklepu, a z własnego piekarnika!




Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850,
1/2 szklanki mąki pszennej białej,
100 g masła,
180 g jogurtu naturalnego,
2 łyżki miodu,
50 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżki zakwasu żytniego,
1/2 szklanki oliwek zielonych pokrojonych  plasterki.

Do miski przesiewamy mąki. W garnuszku podgrzewamy jogurt (tak aby był ciepły). W mące zrób zagłębienie i pokrusz drożdże, polej je miodem, zalej ciepłym jogurtem i zakwasem, lekko wymieszaj, odstaw, aby zaczyn "ruszył" (około 30 minut). Po upływie tego czasu dodaj jeszcze odrobinę soli, roztopioną i ostudzoną margarynę oraz oliwki. Zagnieć wszystko ze sobą na jednolitą masę. Podziel ciasto na 9 części i z każdej uformuj kulkę o jak najbardziej regularnych kształtach. Aby ciasto nie kleiło się do rąk najlepiej robi to maczając ręce  wodzie. Uformowaną kulkę obtoczy mieszaniną mąki i płatków owsianych. Bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków w dość dużych odległościach. Tak uformowanym bułkom należy zapewni wyrastanie w bardzo ciepłych warunkach (najlepiej pod blachą położy termofor wypełniony gorącą wodą) przez kolejne 30 minut. 

bułka z pastą z zielonego groszku

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C, wstaw do niego bułki, zmniejsz temperaturę do 180 st. C i włącz termoobieg. bułki będą gotowe za około 30 minut. 

Pasta z zielonego groszku


Bułki świetnie smakują z domowymi pastami do smarowania pieczywa. Moja pasta składała się z: 1 jajka, 1/2 puszki zielonego groszku, 2 łyżek fety, kurkumy, pieprzu i suszonego koperku.

Komentarze

  1. kolorystyka jest obłędnie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładne bułeczki... i z oliwkami ;]
    mmm... pięknie brązowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudne buleczki upieklas:) musza byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...