Składniki na 6 babeczek:
- 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa,
- kieliszek białego rumu,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/2 tabliczki białej czekolady,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki,
- 1/3 szklanki margaryny roztopionej i ostudzonej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka.
Czekoladę pokrusz, ananasa zalej alkoholem i pozostaw przez co najmniej godzinę. Suche składniki wymieszaj ze sobą (mąka, czekolada, wiórki kokosowe, soda, proszek, cukier), a mokre ze sobą (mleko, jajko, margaryna koniecznie ostudzona, ananas). następnie składniki mokre mieszamy z suchymi i napełniamy foremki.
Tym razem użyłam formy silikonowej, więc nie wykorzystywałam papilotek.
Muffiny pieczemy w 180 st. C przez około 25 minut.
Piekłam takie muffinki i były fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i życzę smakowitego Nowego Roku :)