czwartek, 30 grudnia 2010

MUFFINY PINA COLADA

Połączenie kokosa, ananasa i białej czekolady jest genialne - te babeczki rozpływają się w ustach!




Składniki na 6 babeczek:

  • 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa,
  • kieliszek białego rumu,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/3 szklanki margaryny roztopionej i ostudzonej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka.

 

Czekoladę pokrusz, ananasa zalej alkoholem i pozostaw przez co najmniej godzinę. Suche składniki wymieszaj ze sobą (mąka, czekolada, wiórki kokosowe, soda, proszek, cukier), a mokre ze sobą (mleko, jajko, margaryna koniecznie ostudzona, ananas). następnie składniki mokre mieszamy z suchymi i napełniamy foremki. 
Tym razem użyłam formy silikonowej, więc nie wykorzystywałam papilotek.
Muffiny pieczemy w 180 st. C przez około 25 minut. 

1 komentarz:

  1. Piekłam takie muffinki i były fantastyczne :)
    Pozdrawiam ciepło i życzę smakowitego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...