Przejdź do głównej zawartości

MUFFINY PINA COLADA

Połączenie kokosa, ananasa i białej czekolady jest genialne - te babeczki rozpływają się w ustach!




Składniki na 6 babeczek:

  • 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa,
  • kieliszek białego rumu,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/3 szklanki margaryny roztopionej i ostudzonej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka.

 

Czekoladę pokrusz, ananasa zalej alkoholem i pozostaw przez co najmniej godzinę. Suche składniki wymieszaj ze sobą (mąka, czekolada, wiórki kokosowe, soda, proszek, cukier), a mokre ze sobą (mleko, jajko, margaryna koniecznie ostudzona, ananas). następnie składniki mokre mieszamy z suchymi i napełniamy foremki. 
Tym razem użyłam formy silikonowej, więc nie wykorzystywałam papilotek.
Muffiny pieczemy w 180 st. C przez około 25 minut. 

Komentarze

  1. Piekłam takie muffinki i były fantastyczne :)
    Pozdrawiam ciepło i życzę smakowitego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.