Przejdź do głównej zawartości

PIERNICZKI Z OKIENKIEM (NA CHOINKĘ)

W wykonywaniu tego typu ozdób wielkim plusem jest to, że  można puścić wodze fantazji i  powycinać dowolne kształty, dekorować na różne sposoby. Powodzenia!

Składniki:

  • 2 1/4 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki miodu,
  • 5 łyżek margaryny,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika*,
  • 2 łyżeczki kakao.


W rondelku rozgrzej margarynę, miód, cukier i przyprawę do piernika. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oraz kakao, wymieszaj. Lekko ostudzoną margarynę z miodem wlej do mąki i zagnieć. Po schłodzeniu ciasta można już robić pierniczki, ale najlepiej odstawić ciasto na dłuższy czas (nawet kilka dni).
Ciasto rozwałkuj dość cienko i wykrawaj dowolne kształty. Aby zrobić witrażyk w pierniczku należy wyciąć dodatkowo środek, ułożyć pierniczki na blasze, a do środków wsypać pokruszone landrynki. Aby pierniczki można było powiesić na choince, za pomocą słomki wycinamy dziurkę na wstążeczkę czy sznureczek. 
Pierniczki pieczemy 5 minut (raczej nie dłużej) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, najlepiej z termoobiegiem. Moje pierniczki były rozwałkowane dość cienko, więc piekłam je 5 minut.Trzeba uważać, żeby się nie spaliły, bo wtedy z kolorowych witrażyków nici.

pokruszone landrynki wsyp do środków "z górką"


* Domowa przyprawa do piernika.


Robimy ją w następujących proporcjach: 
2 części cynamonu,
1 imbir w proszku,
1 świeżo startej gałki muszkatołowej,
1 goździków,
1 ziela angielskiego,
1/2 pieprzu czarnego,
1/2 kardamonu,
1/2 anyżu (opcjonalnie - ja nie dodałam, ponieważ nie posiadałam i nie za bardzo przepadam za tą przyprawą),
1/2 nasion kolendry.
Wszystkie składniki rozgniatamy w moździerzu na w miarę drobny proszek. Przyrządzanie takiej przyprawy to znakomita aromaterapia i uczta dla zmysłów, która momentalnie poprawia zimowy nastrój.

 pierniczki to idealny pomysł na prezent ;)

Komentarze

  1. ale ładne :) Ja się napiekłam pierników w tym roku. Czas na ciasteczka!! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię te słodkie witrażyki. w zeszłym roku także je upiekłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł z witrażykami, pewnie świetny nastrój na choince stwarzają.

    OdpowiedzUsuń
  4. co to za penis z piernika? xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Propozycja na wieczór panienski, jeśli odbywa się w okolicach swiat ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...