Przejdź do głównej zawartości

PIERNICZKI Z OKIENKIEM (NA CHOINKĘ)

W wykonywaniu tego typu ozdób wielkim plusem jest to, że  można puścić wodze fantazji i  powycinać dowolne kształty, dekorować na różne sposoby. Powodzenia!

Składniki:

  • 2 1/4 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki miodu,
  • 5 łyżek margaryny,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika*,
  • 2 łyżeczki kakao.


W rondelku rozgrzej margarynę, miód, cukier i przyprawę do piernika. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oraz kakao, wymieszaj. Lekko ostudzoną margarynę z miodem wlej do mąki i zagnieć. Po schłodzeniu ciasta można już robić pierniczki, ale najlepiej odstawić ciasto na dłuższy czas (nawet kilka dni).
Ciasto rozwałkuj dość cienko i wykrawaj dowolne kształty. Aby zrobić witrażyk w pierniczku należy wyciąć dodatkowo środek, ułożyć pierniczki na blasze, a do środków wsypać pokruszone landrynki. Aby pierniczki można było powiesić na choince, za pomocą słomki wycinamy dziurkę na wstążeczkę czy sznureczek. 
Pierniczki pieczemy 5 minut (raczej nie dłużej) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, najlepiej z termoobiegiem. Moje pierniczki były rozwałkowane dość cienko, więc piekłam je 5 minut.Trzeba uważać, żeby się nie spaliły, bo wtedy z kolorowych witrażyków nici.

pokruszone landrynki wsyp do środków "z górką"


* Domowa przyprawa do piernika.


Robimy ją w następujących proporcjach: 
2 części cynamonu,
1 imbir w proszku,
1 świeżo startej gałki muszkatołowej,
1 goździków,
1 ziela angielskiego,
1/2 pieprzu czarnego,
1/2 kardamonu,
1/2 anyżu (opcjonalnie - ja nie dodałam, ponieważ nie posiadałam i nie za bardzo przepadam za tą przyprawą),
1/2 nasion kolendry.
Wszystkie składniki rozgniatamy w moździerzu na w miarę drobny proszek. Przyrządzanie takiej przyprawy to znakomita aromaterapia i uczta dla zmysłów, która momentalnie poprawia zimowy nastrój.

 pierniczki to idealny pomysł na prezent ;)

Komentarze

  1. ale ładne :) Ja się napiekłam pierników w tym roku. Czas na ciasteczka!! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię te słodkie witrażyki. w zeszłym roku także je upiekłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł z witrażykami, pewnie świetny nastrój na choince stwarzają.

    OdpowiedzUsuń
  4. co to za penis z piernika? xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Propozycja na wieczór panienski, jeśli odbywa się w okolicach swiat ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.