Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne ciasteczka

Ciasteczka z migdałami i żurawiną


Kiedy już upiekłam wystarczająco  dużo pierniczków postanowiłam upiec ciasteczka, które nie będą pierniczkami, a na pewno będą kojarzyły się ze świątecznymi chwilami. Przepis zaczerpnięty od Arvén z Fuzji smaków. Oczywiście został on dostosowany do tego co posiadałam akurat w domu, więc moje ciasteczka nieco się różnią...

kotka Fifi i słoik z ciasteczkami

Składniki:


100 g płatków migdałowych,
150 g suszonej żurawiny,
2 łyżki whiskey,
skórka otarta z 1/4 pomarańczy,
30 g masła,
1/2 szklanki miodu,
1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli,
ciasto:
230 g masła,
50 g cukru pudru,
380 g mąki pszennej.

Żurawinę zalej alkoholem i wymieszaj ze skórką pomarańczową. Odstaw na godzinę. Płatki migdałowe lekko upraż na suchej patelni. W oddzielnym rondelku rozpuść miód i masło, dodać sól i na koniec migdały. Miodowo-migdałową masę wylać na pergamin i odstawić co najmniej na pół godziny do ostygnięcia.Masło utrzeć z cukrem, dodać żurawinę i przesianą mąkę. Na koniec wsypać płatki migdałowe i wszystko dokładnie połączyć. Cisto powinno stężeć w około 3 godziny w chłodnych warunkach. Ja niestety nie wytrzymałam tak długo i dlatego pewnie moja masa była dość klejąca. Ale i tak sobie poradziłam i moje ciasteczka w rezultacie wyglądają tak jak na załączonym obrazku. 
Kiedy masa ostygnie uformuj ją w rulon a następnie pokrój na plastry i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Moje ciastka piekły się około 20 minut w temperaturze 170 st. C. (według oryginalnego przepisu powinno to być: 150 st. C przez 30-35 minut). 

Komentarze

  1. te ciasteczka to chetnie bym schrupala ze smakiem:)
    sliczny kociak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i nawet kotek zadowolony ;]
    no, zresztą czemu się mu dziwic? takie pyszności w pudełeczku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.